Muzika

"Divanhana" u Podgorici, Nikšiću i Tivtu

Sarajevska grupa "Divanhana" nastupiće večeras na Velikoj sceni Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović" od 20 sati. Sjutra će nastupiti na sceni Nikšićkog pozorišta od 20 časova, a dan kasnije u Centru za kulturu u Tivtu.
"Divanhana" u Podgorici, Nikšiću i Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj bend izvodi popularne sevdalinke u modernim aranžmanima. Osnovala ga je grupa studenata Muzičke akademiji iz Sarajevu početkom 2009. godine.

- Debitantski album "Dert" snimili su u februaru 2011. godine, u saradnji sa interpretatorom tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem. Od septembra 2011. pripremaju nove materijale sa mladom sarajevskom pjevačicom Leilom Ćatić. Nedugo nakon toga počinju koncertnu aktivnost, učestvujući na festivalima kao što su "12 Points" u Portu i World Music Expo u Solunu. Među novim pjesmama su singlovi "Crven fesić", "Ko se ono brijegom šeće" i "Emina", a uslijedila su nastupi u Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj. Krajem 2013. objavljuju album "Bilješke iz Šestice" i intenziviraju koncertu aktivnost u Bosni i Hercegovini, ali i širom Balkana i Evrope. U maju 2014. godine objavljuju singl "Zvijezda tjera mjeseca" koji snimaju kao službenu numeru Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine povodom njenog učešća na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Sav kreativni rad kojem su se prepustili tokom 2015. godine objedinjen je simboličnim imenom albuma "Zukva" - navodi se u najavi ovog koncerta.

Članovi benda su: Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

 

Portal Analitika