Društvo

Ruski državljani u Crnoj Gori mogu boraviti 90 dana bez vize

Uredbom o viznom režimu, koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici, državljani Rusije mogu prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize.
Ruski državljani u Crnoj Gori mogu boraviti 90 dana bez vize
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je donijela Uredbu imajući u vidu potrebu usaglašavanja crnogorske vizne politike sa regulativama EU i implementacije Šengen akcionog plana, kao i obavezu ispunjenja privremenih mjerila u poglavlju 24.

U skladu sa viznom politikom  EU, Uredbom su za državljane određenih zemalja ustanovljene vizne olakšice koje im omogućavaju prelazak preko teritorije i boravak u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize.

"Takođe, imajući u vidu razvoj bilateralnih odnosa između Crne Gore i Ruske Federacije, zasnovanih na načelima prijateljstva, razumijevanja i saradnje, posebno intenzivirane kroz investicije i boravak ruskih državljana u Crnoj Gori, Uredbom je propisano da državljani Ruske Federacije mogu prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana, sa važećom putnom ispravom bez vize", saopšteno je nakon sjednice Vlade kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović.

Centralni registar stanovništva vodiće MUP

U cilju racionalizacije i unapređenje rada državne uprave, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o centralnom registru stanovništva.

Predloženim odredbama predviđeno je prenošenje nadležnosti za vođenje Centralnog registra stanovništva sa Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Ovakvim rješenjem će se podići nivo efikasnosti i ekonomičnosti rada državne uprave, s obzirom na to da Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi matične registre (evidentiranje rođenja, zaključenja braka, smrti i drugih zakonom utvrđenih podataka koji se odnose ili su u vezi sa ličnim i porodičnim statusom) kao i biračke spiskove", saopšteno je iz Vlade.

Centralni registar stanovništva obuhvata podatke o crnogorskim državljanima sa prebivalištem Crnoj Gori, odnosno sa odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u inostranstvu, podatke o strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, te podatke o strancima koji u Crnoj Gori imaju imovinu i prava i obaveze po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, poreza, humanitarnih i drugih razloga ukoliko je propisana takva evidencija.

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave kojom se poslovi iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, koji se tiču gazdovanja graničnim prelazima, objedinjavaju kod Uprave za imovinu, organa nadležanog za upravljanje državnom imovinom.

"Na ovaj način uspostavlja se efikasniji sistem sa jasno definisanim nadležnostima i odgovornostima, koji podrazumijeva investiciono i tekuće održavanje graničnih prelaza i objekata neophodnih za nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja, vršenje granične kontrole i drugih graničnih poslova, kao i davanje u zakup zemljišta i objekata ili djelova objekata na graničnim prelazima", navedeno je u saopštenju.

Vlada je donijela Nacionalni akcioni plan za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji i rizika HBRN za period 2016-2020.

Na sjednici je konstatovano da Nacionalni akcioni plan predstavlja strateški instrument za utvrđivanje HBRN rizika koji su najrelevantniji za Crnu Goru na polju prevencije, otkrivanja, pripremljenosti i odgovora na nastalu situaciju.

"Plan će poslužiti kao okvir za dalju saradnju sa međunarodnim institucijama koje Crnoj Gori pružaju podršku za izradu i implementaciju projekata u navedenoj oblasti", kazali su u Vladi.

Foto: gov.me

Portal Analitika