Zanimljivosti

Kako su najpoznatija grčka ostrva dobila imena

Za imena prelijepih grčkih ostrva najzaslužniji su mitologija i razgranata porodica bogova i polubogova, a našao se i po koji istorijski lik koji je zaslužio da ostrvo po njemu ponese ime. Ima i ostrva koja su nazvana po svojim očiglednim geografskim odlikama.
Kako su najpoznatija grčka ostrva dobila imena
Portal AnalitikaIzvor

Kefalonija

Kefalonija je ime dobila po heroju Kefalosu, atinskom vođi, sinu Dionisa. Kefalus je iz Atine prognan zbog ubistva, a naselio se na ovo ostrvo koje je kasnije po njemu dobilo ime.

Hios

Ostrvo Hios je dobilo naziv po Hioni, Posejdonovoj ćerki. Hioni u prevodu znači snijeg, a na dan kada je Hiona rođena, na ostrvu je padao snijeg. Po tome je ona dobila ime, a onda je ostrvo nazvano po njoj. Prema legendi, na ostrvu Hioni je bila pustinja kada je Posejdon došao, a postalo je plodno poslije snijega koji je pao.

Samos

Samos je naziv izveden od mikenske riječi sami ili samos, a znači uzvišenje ili brdo pored obale. Samos potvrđuje svoje ime, jer je reč o ostrvu koje je puno brda i uzvišenja.

Lefkada

Popularnoj Lefkadi Homer je dao takav naziv zbog grčke riječi lefkas (bijelo), a poznata je po bijelim stijenama.

Kos

Ostrvo Kos svoje ime duguje grčkoj reči kofos, što u prevodu znači pećina. Ovo ostrvo je inače i poznato po mnogobrojnim pećinama.

Tinos

Tinos je naziv dobio po grčkoj riječi tanaos što znači dugo, a to savršeno opisuje oblik ovog ostrva. Slično je porijeklo imena ostrva Itaka, koje je nazvano po grčkoj reči ithys, što znači izduženo.

Amorgos

Ostrvo Amorgos naziv je dobilo po imenu biljke amorgi, koju su drevni Grci koristili za pravljenje tkanine. Sasvim logično, ova tkanina je bila jako popularna u antičkoj Grčkoj.

Zakintos

Zakintos nosi ime po Zakintosu, sinu kralja Dardanosa od Troje. Poslije završetka trojanske ekspedicije, Zakintos je sa svojim ljudima iz Troje prešao da živi na ostrvu.

Skijatos

Skijatos je naziv dobio po grčkoj reči skia (sjenka). Na ovom ostrvu ima mnogo zelenila koje stvara sjenku, mada postoji teorija da je ovo ime izabrano za ostrvo zbog toga što se nalazi u sjenci planine Atos.

Ikaria

Ikaria je ime dobila po Ikarusu koji je, pokušavajući da leti krilima napravljenim od voska, pao u more. Talasi su ga izbacili na ostrvo, koje je dobilo naziv po njemu.

Krit

Krit u prevodu znači moćan, jak, a ovo ime je izabrano zato što je Krit imao najveću mornaricu

N1info.com

 

Portal Analitika