Društvo

Podrška mladima nakon izlaska iz doma

U petak, 13. maja u 11.00 sati, hotelu Ramada (sala Milenijum), šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija i šef operativnog sektora Delegacije EU u Crnoj Gori Andre Lis otvoriće konferenciju „Podrška djeci i omladini u osamostaljivanju nakon zbrinjavanja od strane države: Teško je kad se vrata zatvore za tobom...“.
Podrška mladima nakon izlaska iz doma
Portal AnalitikaIzvor

Tema dogadjaja je podrška mladima nakon izlaska iz doma ili hraniteljske porodice kako bi se bolje suočili sa izazovima samostalnog života nakon 18. rođendana.

„Pozvao bih sve građane Crne Gore da zamisle kako bi izgledao njihov prelazak u svijet odraslih bez podrške porodice. Studija pokazuje da se mladi nakon izlaska iz doma ili hraniteljske porodice često osjećaju nesigurno i usamljeno i da im nedostaju osnovne stvari i podrška koju svi mi ostali uzimamo zdravo za gotovo. Sa minimalnim investicijama možemo promijeniti ovu situaciju,“ ističe Perks.

Direktor direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Goran Kuševija, naglašava da: „Radeći sa djecom i mladim osobama, došli smo do zaključka da je neophodno raditi na razvoju i praktičnim životnim vještinama, pa je planom transformacije ustanove planiran razvoj servisa ''stanovanje uz podršku''. Ovaj servis se pruža djeci bez roditeljskog staranja koja napuštaju instituciju i započinju samostalan život u cilju njihovog daljeg osposobljavanja, a čija će realizacija doprinijeti lakšem integrisanju korisnika u zajednicu. Ovaj servis će svakako uticati da mladi ljudi sa više samopouzdanja napuste instituciju.“

Na konferenciji će biti predstavljeno istraživanje “Napuštanje institucionalne zaštite, analiza politika, institucionalnog okvira i praksi” koje je sprovedeno u saradnji sa NVO Juventas. Istraživanje ukazuje na ključne izazove sa kojima se mladi suočavaju prilikom osamostavljivanja u životu nakon odrastanja u domu ili hraniteljskoj porodici i pruža preporuke za unapređenje servisa podrške koji su im dostupni.

Priprema mladih za izlazak iz zbrinjavanja od strane države i obezbjeđivanje uslova za njihov što lakši proces tranzicije ka uspješnom samostalnom životu u svijetu odraslih važan je element tekuće reforme sistema socijalne i dječje zaštite koju Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi uz podršku UNICEF-a, UNDP-ia i EU. Reforma uključuje usklađivanje zakonskog i strateškog okvira sa međunarodnim standardima; uvođenje standarda kvaliteta; jačanje institucionalnog okvira i kapaciteta stručnih radnika; osnaživanje intersektorske saradnje; transformaciju rezidencijalnih ustanova; i razvoj usluga podrške djeci i porodici u lokalnoj zajednici.

Portal Analitika