Društvo

Žegura izabrana za člana upravnog odbora EvroAzijske mreže smanjenja štete

Direktorka programa smanjenja štete u nevladinoj organizaciji Juventas, Tijana Žegura, izabrana je za predstavnicu Jugoistočne Evrope u Upravnom odboru EvroAzijske mreže smanjenja štete.
Žegura izabrana za člana upravnog odbora EvroAzijske mreže smanjenja štete
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Juventasa, EvroAzijska mreža smanjenja štete je regionalna mreža smanjenja štete koja je osnovana 1997. godine i okuplja 29 zemalja iz sedam sub-regiona Evrope i Azije: Baltik, Centralna Evropa, Jugoistočna Evropa, Evropske države Komonvelta i nezavisne države, Kaukus, Centralna Azija i Rusija.

„Tijana Žegura je na osnovu dvanaestogodišnjeg iskustva u radu sa ranjivim grupama, posebno osobama koje koriste droge, izabrana između pet kandidata, a za predstavnicu Jugoistočne Evrope su za nju glasale kolege iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine“, kaže se u saopštenju.

Na ovaj način je, kako se navodi, priznat rad NVO Juventasa u polju prevencije narkomanije u proteklih 12 godina u Crnoj Gori.

„Tijana Žegura je jedna od osnivačica programa smanjenja zdravstvene štete kod osoba koje koriste drogu, programa koji se u okviru Juventasa razvio u program smanjenja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih štetnih posljedica kod osoba koje koriste droge“, podsjetili su iz te organizacije.

Kroz ovaj program Juventasa se, kako su pojasnili, direktno pružaju usluge osobama koje koriste droge, osobama koje prodaju seksualne usluge i zatvorenicima.

„Pored servisa direktne podrške osobama pogođenim bolestima zavisnosti, program se bavi i istraživanjima, izradom javnih praktičnih politika, javnim zastupanjem, aktivnim učešćem u izradi nacionalnog i lokalnog strateškog i normativnog okvira, te nadgledanju sprovođenja nacionalnih i međunarodnih smjernica“, navodi se u saopštenju.

Iz Juventasa su poručili da je glavni cilj na čijem ostvarivanju će raditi tokom trogodišnjeg mandata jačanje regionalne saradnje iz oblasti smanjenja štete kod i promocije i poštovanja ljudskih prava osoba koje koriste droge, kao i obezbjeđivanje održivosti servisa namijenjenih jačanju ovih kategorija stanovništva kako na regionalnom, tako i na pojedinačnim nacionalnim nivoima država Jugoistočne Evrope.

EvroAzijska mreža smanjenja štete od 2005. godine ima Specijalni konsultativni status nevladine organizacije pri Ekonomskom i socijalnom savjetu Ujedinjenih nacija (ECOSOC).

Portal Analitika