Politika

Đukanović danas šalje odgovor parlamentu

Premijer Milo Đukanović danas bi trebalo da uputi odgovor Skupštini Crne Gore povodom predloga opozicione trojke Demosa, GP URE i SDP, da ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja bude Milorad Vujović, saznaju Dnevne novine u Vladi.
Đukanović danas šalje odgovor parlamentu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

To će dovesti i do razjašnjenja novonastale situacije nakon odlaganja jučerašnjeg zasijedanja parlamenta. Podsjetimo, premijer je u petak Skupštini poslao predloge za ostala četiri ministra iz opozicionih redova, dok je predlog za petog ministra trebao da bude dio pregovora sa Socijalističkom narodnom partijom.

Prema saznanjima DN sa rukovodstvom SNPa razgovarali su Đukanović i njegov zamjenik Duško Marković i tom prilikom postalo je izvjesno da SNP odustaje od ulaska u Vladu.

Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista Milutin Simović potvrdio je sinoć da je opozicija tek kasno u nedjelju veče dostavila Vladi ime njihovog kandidata za ministra poljoprivrede Milorada Vujovića, te da je činjenica da je premijer prvu informaciju o kandidatu vidio tek u ponedjeljak ujutru u novinama.

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj je trebalo da se govori o novim članovima Vlade juče nije održana, jer premijer Đukanović nije došao u parlament.

"Opozicija, odnosno URA, Demos i SDP su dostavili predlog za ministra poljoprivrede u nedjelju veče i to u 22.10 sati. Dakle, vrijeme kada su poslali predlog potvrđuje ono što sam i ranije rekao, da je premijer informaciju ko je kandidat za ministra poljoprivrede, saznao iz medija u ponedjeljak ujutru", rekao je Simović Dnevnim novinama.

SDP, Demos i URA juče su saopštile da nijesu odustale od ulaska u Vladu Mila Đukanovića iako sjednica Skupštine nije održana.

Lider Demosa je juče rekao novinarima da ove tri partije traže da Đukanović objasni zašto nije došao.

"Neka kaže o čemu se radi. Od njega smo tražili da nam u pisanoj formi objasni šta se desilo. Rok je sjutra do podne", poručio je Lekić.

Lekić kaže da Milorad Vujović, njihov kandidat za ministra poljoprivrede, kog su predložili naknadno, ne bi trebalo da uzrok zbog kog Đukanović juče nije došao. Inače, sjednica na kojoj bi se raspravljalo o opozicionim ministrima u vladi, ne može da počne dok premijer ne dostavi parlamentu ime i prezime nasljednika Petra Ivanovića.

"Nama nije poznato zvanično da neki ministar ne odgovara DPS-u. Smatramo da je ovo veoma ozbiljan momenat jer se dovodi u pitanje dinamika odlučivanja u naredna dva dana”, rekao je Lekić.

Dnevne novine 

Portal Analitika