Abiznis

DAKIĆ: Najteže bi nas pogodio šok u turizmu i investicijama

Šok za crnogorsku ekonomiju predstavlja sve što može da ima negativan uticaj na kretanje BDP-a. Crna Gora je zato najosjetljivija na šokove koji negativno utiču na turizam i priliv kapitala, odnosno stranih direktnih investicija - kazao je u intervjuu Pobjedi guverner Centralne banke Milojica Dakić.
DAKIĆ: Najteže bi nas pogodio šok u turizmu i investicijama
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Kao mala otvorena ekonomija, pored internih, Crna Gora je snažno izložena eksternim šokovima - kaže guverner odgovarajući na pitanje na koje šokove je naša ekonomija najranjivija, što je bila i tema prilikom nedavnih sastanaka Dakića u Vašingtonu sa predstavnicima Svjetske banke i MMF.

U završnoj fazi je izrada dokumenta trogodišnjeg Partnerskog okvira Svjetske banke i Crne Gore. Ovim dokumentom biće definisani oblici podrške Svjetske banke Crnoj Gori, ciljevi koje treba ostvariti, kao i preporučene mjere u svim oblastima ekonomske politike da bi se ostvarili zacrtani ciljevi, kazao je Dakić.

- U okviru novog Partnerskog okvira Svjetske banke sa Crnom Gorom, imajući u vidu da je novo zapošljavanje i kreiranje snažnog privatnog sektora definisano kao jedan od prioritetnih ciljeva, planirano je značajnije učešće IFC-a kao dijela grupe Svjetske banke. Iznos investicija IFC-a od 40 do 80 miliona dolara je samo preliminarni okvir potencijalnog investiranja u privatni sektor, koji može biti niži, ali i viši, u zavisnosti od kvaliteta projekata kako inostranih tako i domaćih investitora - zaključio je Dakić.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika