Svijet

Snouden bi mogao da otkrije još tajnih dokumenata

Direktor američke nacionalne obavještajne službe SAD Džejms Kleper smatra da bi bivši saradnik obavještajnih službi Edvard Snouden mogao da otkrije još tajnih dokumenata.
Snouden bi mogao da otkrije još tajnih dokumenata
Portal AnalitikaIzvor

"Postoje pretpostavke da on ima mnogo više dokumenata u elektronskoj formi koje bi mogao da otkrije kada bude htio", rekao je Kleper u intervjuu za list The Washington Post.

Šef obavještajne službe rekao je da još ne mogu tačno da se procijene razmjere negativnih posljedica curenja tajnih dokumenata.

Kleper je naglasio da je Snoudenovo objavljivanje dokumenata dovelo do toga da terorističke grupacije počnu više da "brinu o bezbjednosti" i da ubrzaju prelaz na sisteme za šifrovanje podataka.

Snouden je u junu 2013. godine predao novinama The Washington Post i Guardian mnogo tajnih materijala o programima internet-nadzora obavještajnih službi SAD i Velike Britanije.

Ljetos su mu američke vlasti poništile pasoš, zbog čega je Snouden morao da provede neko vrijeme u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma.

Zatim je Rusija obezbijedila Snoudenu privremeni azil na period od jedne godine, pod uslovom da zaustavi svoje aktivnosti protiv SAD. Prvog avgusta 2014. godine Snouden je dobio trogodišnju boravišnu dozvolu, koja mu omogućava da putuje ne samo po Rusiji, već i van nje.

B92

Portal Analitika