Društvo

Pićurić: Crnoj Gori nedostaje kvalitetnih kadrova

Promocija stručnog obrazovanja je veoma bitna, jer Crnoj Gori nedostaje kvalitetnih kadrova, ocijenio je direktor Elektotehničke škole u Podgorici Veselin Pićurić.
Pićurić: Crnoj Gori nedostaje kvalitetnih kadrova
Portal AnalitikaIzvor

On je, ne Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja kazao da se kvalitetni kadrovi mogu proizvesti jedino u srednjim stručnim školama.

Stručna škola djeci treba da omogući kompetencije, vještine, kvalifikacije i znanja koja će im biti potrebna za budući rad ali, prema riječima Pićurića, impute za takav rad treba prvo da daju poslodavci.

"Poslodavac je ključna karika. Kada nam on da informacije šta mu je potrebno, školama je lako da se prilagode", rekao je on.

Pićurić je pozvao sve mlade da se posvete struci i stručnom obrazovanju.

"Jer to je nešto gdje ćete sigurno zaraditi novac", kazao je on.

Kako je dodao, ako škole na pravi način ulažu u znanje i kompetencije učenika, onda je stručno obrazovanje napravilo veliki iskorak.

"Moramo učenicima da omogućimo da imaju kvalitetno stručno obrazovanje i učimo ih onome što će im u budućnosti trebati", rekao je Pićurić.

On je poručio svim učenicima da prije upisa u srednju školu ili fakultet posjete sajt Zavoda za zapošljavanje i vide koja su zanimanja deficitarna, i apelovao na ministarstva i Privrednu komoru da omoguće učenicima da barem dva dana sedmično provode kod preduzetnika.

"Privrednici moraju da prihvataju učenike i od njih naparave kvalitetne, stručne i sposobne kadrove", poručio je Pićurić.

Veljko Tomić iz Ministarstva prosvjete ukazao je na podatke prema kojima srednje stručne škole ppohađa 18,9 hiljada učenika, a gimanzijalaca je 9,3 hiljade.

On je podsjetio da je Ministarstvo, u saradnji sa partnerima, pripremilo Strategiju razvoja stručnog obrazovanja za period 2015- 2020 godina.

"Strategijom je predviđeno unapređenje postojećih alata za istraživanje tržišta rada i profesionalnog razvoja nastavnika u stručnom obrazovanju, razvijanje kvalifikacija, pripremanje fleksibilnih obrazovnih programa, uspostavljanje sistema osiguranja kvaliteta stručnog obrazovanja, stvaranje uslova za učenje uz rad, omogućavanje pristupa sticanja kvalifikacija različitim grupama i prilagođavanje obrazovnih programa licima sa posebnim obrazovnim potrebama", pojasnio je Tomić.

Prema njegovim riječima, kvalitetno i efikasno stručno obrazovanje koje je relevantno za tržište rada, jednake mogućnosti za sticanje kvalifikacija i cjeloživotno učenje su prioritetne oblasti.

"Sve aktivnosti koje se sprovode u stručnom obrazovanju usmjerene su na stvaranje i uspostavljanje efikasnog i efektivnog sistema obrazovanje", rekao je Tomić.

Kako je naveo, u školama se stiče određen nivo znanja, a na poslodavcu je od grupe učenika koja kod njega dođu na praksu, prepozna onog koji je kvalitetan i želi da radi.

Tomić je kazao da učenici određene škole upisuju zbog velikog uticaja roditelja i da bi već tokom osnovnog školovanja trebalo sami da shvate čime žele da se bave.

On je napomenuo da se preduzetništvo, kao nastavni predmet, izučava u svim programima a, kako je istakao, jedan od pet učenika koji je izučavao taj predmet je osnovao svoju firmu.

Prema njegovim riječima, izvođenje praktičnog obrazovnja, koje je kombinacija obrazovanja u šškoli i kod poslodavca, je obavezno kod svakog obrazovnog programa.

"Ukoliko postoje odgovarajući uslovi praktično obrazovanje se može realizovati kod poslodavca i tu dolazimo do dualnog obrazovanja", dodao je Tomić.

On je podsjetio da je Crna Gora 2002. godine stvorila zakonske uslove za uvođenje dualnog obrazovanja ali, kako je naveo, upis je prekinut 2008. zbog nezaiteresovanosti poslodavaca i učenika.

Tomić je kazao da će Ministarstvo prosvjete u saradnji sa parntnerima nastaviti da unaprjeđuje i razvija dualno obrazovanje.

Preduzetnik Marko Bulatović kazao je da je neophodno da srednjoškolci shvate koliko je važno posvetiti se struci, a posebno praksi, jer je ona ključ svega.

Kako je naveo, škole treba da sarađuju sa poslodavcima i daju smjernice kako se posvetiti djeci i iz njih “izvući maksimum“.

"Put do uspjeha nije lak i on zavisi isključivo od učenika i njihovog truda", poručio je Bulatović.

Prema njegovim riječima, konobar i kuvar su deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu.

Bulatović smatra da će učenici koji završe ugostiteljsku školu, ukoliko se potrude, imati zagarantovan posao.

MINA

Portal Analitika