Politika

Front ponovo zove opoziciju u prelaznu vladu

Demokratski front (DF) ponovo je pozvao opozicione partije da izglasaju nepovjerenje Vladi i formiraju prelaznu, u kojoj neće biti Demokratske partije socijalista (DPS).
Front ponovo zove  opoziciju u prelaznu vladu
Portal AnalitikaIzvor

Funkcioner DF-a, Andrija Mandić, kazao je novinarima u parlamentu da se sada Crna Gora nalazi pred jednim rješenjem o kojem je taj politički savez govorio.

“DF ponavlja ponudu koju je dao strankama koje su dobile opozicione glasove, a koje ovog trenutka imaju više od 42 poslanika, da smijenimo aktuelnu Vladu Mila Đukanovića, da pokrenemo proceduru za izglasavanje nepovjerenja toj vladi i da konstituišemo novu vlast u kojoj neće učestvovati ni DPS, niti DF”, kazao je Mandić.

On je dodao da su u DF spremni da podrže opozicone stranke, one koje nijesu odlučile da se “odaju, predaju i podrede politici Đukanovića". "I obećavamo da ih nećemo smjenjivati sve do održavanja izbora u oktobru”, dodao je Mandić.

Prema njegovim riječima, ponuda DF-a je na stolu, momenat je dobar, a prilika je velika. “Moramo da stvorimo proces koji građani Crne Gore sanjaju od uvođenja višepartijskg sistema”, kazao je Mandić.

Funkcioner DF-a, Nebojša Medojević, pozvao je strane ambasade da, kako je naveo, prestanu da utiču na političke procese u Crnoj Gori, i da pomogu mirnom i demokraskom rješenju političke krize u državi.

On je naglasio da institucionalni haos koji je nastao u Crnoj Gori mora biti prekinut. “U Crnoj Gori moramo da se vratimo onome što je DF predlagao još prije godinu. Da se formira prelazna vlada, da glavni akter ovoga haosa, Milo Đukanović, odmah podnese ostavku i tako otvori prostor za mirni, političko, demokratsko rješenje koje će riješiti ovu sutuaciju”, kazao je Medojević.

Funkcioner DF-a, Milan Knežević, pozdravio je činjenicu da su, kako je kazao, njegove kolege iz opozicije, nakon dva dana rasprave, odlučile da povuku svoje potpise i da se vrate u svoje tokove.

"Važno je da im iz DF-a šaljemo jasnu ponudu, a to je manjinska podrška vladi koja će smijenti Mila Đukanovića i u kojoj neće biti nijednog člana DPS-a”, naveo je Knežević.

On je dodao da su spremni da niko od 15 poslanika DF-a ne bude u toj vladi, niti da ijedan bude delegiran u njoj. Prema njegovim riječima, opozicije ima jasnu ponudu.

“Ili će odbrati DF da zajedno srušimo Đukanovića, koji u ovom trenutku ima samo 30 poslanika, ili će dozvoliti sebi da ponovo uđu u neke tajne pregovore, tajne aranžmana i tajne susrete”, dodao je Knežević.

Portal Analitika