NATO

Samardžić sa načelnicima generalštabova Balkana u Istanbulu

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić učestvuje na 10. konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja Balkana (Balkan CHOD Forum) koja se održava u Istanbulu.
Samardžić sa načelnicima generalštabova Balkana u Istanbulu
Portal AnalitikaIzvor

Admiral Samardžić je u svom obraćanju ocijenio da zemlje samostalno ne mogu odgovoriti na sve bezbjednosne izazove, ali da region može naći adekvatan odgovor, ističući da zemlje Balkana, osim granica, dijele slične tradicije, vrijednosti i kulturu, te da su iz tih razloga upućeni jedni na druge i moraju tijesno sarađivati.

Kroz zajedničku izjavu, dosadašnja saradnja, u prethodnom devetogodišnjem ciklusu, ocijenjena je kao veoma uspješna i sadržajna, ali i pored toga ovaj Forum će u narednom periodu nastojati da vojnu saradnju proširi na nove oblasti u duhu inicijativa “Smart defence” i “Pooling & Sharing”.

Balkan CHOD forum okuplja Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Makedoniju, Rumuniju, Srbiju i Tursku, a ima za cilj da, kroz odbrambenu saradnju unaprijedi međusobno razumijevanje i kroz redovnu komunikaciju promoviše stabilnost regiona.       

Portal Analitika