Region

Lektira za šesti razred promoviše ustaštvo

Lektira za šesti razred učenika u Hrvatskoj sadrži promovisanje ustaštva i rečenice poput „Mi smo spremni, poglavniče“.
Lektira za šesti razred promoviše ustaštvo
Portal AnalitikaIzvor

"Sva je treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo ili Jure viče: Mi smo spremni, poglavniče“, navodi se u knjizi koju hrvatski šestaci moraju obavezno da pročitaju.

Kako navode, to je rečenica iz kratkog romana književnika Stjepana Tomaša pod nazivom "Moj tata spava s anđelima - Mali ratni dnevnik" koji je na popisu obavezne literature za šesti razred uz “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić i djela Augusta Šenoe.

 U "Malom ratnom dnevniku", ustaštvo je prikazano ne samo kao nešto potpuno uobičajeno i prihvatljivo, nego i kao izraz hrvatskog domoljublja, ističe “Indeks”, dodajući da to nije jedini sporan dio te lektire.

 Zagrebački portal tu navodi da pjesma o “ustaškim krvnicima” Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu koji „zovu i kliču“ poglavniku spominje se na nekoliko mjesta u knjizi čije je prvo izdanje objavljeno 1992. godine, kao i ustaški pozdrav "Za dom spremni“.

“Šestaci, dakle, da bi prošli razred moraju čitati knjigu koncipiranu kao dnevnik desetogodišnje djevojčice iz Osjeka, fiktivne Cvjete Matković, iz ratnog vremena 1991. i 1992. godine. Što ne bi bio problem da kroz djevojčicu pisac ne šalje političke poruke koje bi bile sporne i u ratnim devedesetim, a kamoli u 2016. godini”, piše “Indeks”.

Djeca tako čitaju o Čiki Sekuliću kojem otac djevojčice Cvije ne vjeruje jer je za sebe govorio da je Jugosloven, a sad govori da je Hrvat, pa se djevojčica pita hoće li susjed Sekulić priznati Hrvatsku.

„Svakodnevno mu srpska braća tuku mater i zatući će je, ali on još nijednom nije rekao: Što nam to rade oni psi, majku će mi ubiti?' Voli li čika Sekulić naše neprijatelje više nego svoju majku?“, pita se desetogodišnjakinja iz knjige.

 Srbin je negativac i u formi dječaka iz austrijskog Pinkafelda, gdje je djevojčica s porodicom izbjegla kada se rat raširio, a jasno se u knjizi daje do znanja ko su „naši“, a ko „njihovi“, navodi se u tekstu “Indeksa”.

Knjiga na nekoliko mjesta promoviše ustaški poklič "Za dom spremni", čak i kroz opise djevojčice o tome kako su se dječaci iz razreda "busali u mala hrvatska prsa" pišući ustaške slogane u sastavku o svojoj izbjegličkoj sudbini.

„Svi su dječaci na početku sastava napisali: CROATIA I ZA DOM SPREMNI! Na dnu sastava još većim slovima: UVjEK ZA DOM SPREMNI!", stoji u knjizi.

 Iz “Indexks” navode da su zbog ovoga zatražili i odgovor Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta prema kojim kriterijumima je knjiga s ovakvim sadržajem završila na spisku obavezne lektire. (b92)

Portal Analitika