Društvo

Dom u Bijeloj najsuptilniji izraz humanosti društva

Dječji dom „Mladost“ u Bijeloj predstavlja najfiniji, najsuptilniji izraz humanosti jednog društva i brige koju ono ukazuje onima kojima je najpotrebnija, ocijenjeno je na proslavi povodom 70 godina postojanja te ustanove.
Dom u Bijeloj najsuptilniji izraz humanosti društva
Portal AnalitikaIzvor

Dječji dom „Mladost“ u Bijeloj je ustanova socijalnog tipa koja se bavi zbrinjavanjem djece lišene roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama i jedina je tog tipa na teritoriji Crne Gore.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević čestitala je veliki jubilej – 70 godina postojanja i dragocjenog rada na zbrinjavanju, vaspitanju i obrazovanju tako velikog broja djece bez roditeljskog staranja. „Što vi, kao i brojne generacije vaših kolega prije vas, obavljate na stručan, human i, što bi mi u Crnoj Gori rekli – ljudski način“.

„Kao rezultat takve predanosti odgojili ste mnoge generacije i osposobili ih za samostalan rad i život, spremili ste ih da u brojnim zanimanjima pronađu i ostvare sebe kao vrijedni, a prije svega časni i čestiti ljudi i patriote“, rekla je ona.

Prema riječima Kovačević, koliko je život i odgoj u tom, ali i drugim domovima koji su odmah poslije II svjetskog rata bili formirani i čiji je Dom u Bijeloj nasljednik, za štićenike bio podsticajan, svestran i cjelovit, najbolje govore oni pojedinci koji su u znatnom broju ljudskih djelatnosti dostigli vrhunske rezultate.

Ona je kazala da neće pojedinačno pominjati nikoga, da se ne bi o kome ogriješila.

"Ustanova kao što je ova, kad se u njoj na tako cjelovit i odgovoran način ostvaruju ciljevi zbog kojih je osnovana, predstavlja najfiniji, najsuptilniji izraz humanosti jednoga društva i brige koju ono orgnizovano ukazuje onima kojima je ta briga najpotrebnija“, dodala je ona.

Taj princip, kako je rekla, najšire humanosti bio je i ostao temeljni princip u radu svih ovakvih ustanova koje su formirane u Crnoj Gori.

„Podsjetiću vas, odmah poslije rata, kada još nijesu bile zarasle bratoubilačke rane, sva djeca bez roditelja, bez obzira na kojoj su strani stradali njihovi roditelji, jednako su zbrinjavana, podizana i vaspitavana. Među njima nije bilo, niti je smjelo biti ikakve razlike“, kazala je Kovačević.

Kako je rekla, bilo bi nepravedno da se ne prisjete velikoga pobornika zaštite djece bez roditelja i njihovog zbrinjavanja, osnivača ove i drugih sličnih ustanova u Crnoj Gori – Lidije Blažove Jovanović.

„Žene ratnika, čovjeka izuzetnih osobina, koja je i sama bila siroče bez roditelja. Njeno djetinjstvo, a posebno njeno ratno iskustvo, motivisali su je da svu svoju energiju u slobodnoj zemlji usmjeri na humanitarni rad i pomaganje ljudima. Znala je da kaže: Ne znate kako je teško gledati dječje patnje u ratu“, dodala je Kovačević.

Kako je rekla, njoj i svima koji su kao ona posvetili život čovjekovom dobru kroz rad te i drugih sličnih institucija, dugujemo trajnu zahvalnost.

„Nastojanjima Vlade i Ministarstva na čijem sam čelu, činimo koliko najviše možemo, na formiranju i osposobljavanju institucija širom Crne Gore, u kojima će se ostvarivati neophodna briga i pomoć, prije svega djeci, djeci sa posebnim potrebama, zatim starim i iznemoglim licima i drugim kategorijama naših ljudi, kojima je briga društva potrebna“, navela je Kovačević.

Na proslavi je, kako je saopšteno iz Ministarstva, upriličen kulturno umjetnički program u kojem su imali priliku da učestvuju i samo štićenici doma.

Svečanosti povodom obilježavanja 70 godine postojanja te ustanove prisustvovali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predstavnik UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks, predstavnici brojnih međunarodnih organizacija, predstavnici diplomatskog kora, centara za socijalni rad, hercegnovske lokalne uprave, bivši i sadašnji štićenici, kao i zaposleni u Domu.

Izvor: Mina

Portal Analitika