Svijet

Kraljica: Kinezi bili nepristojni

Britanska kraljica Elizabeta Druga "uhvaćena" je na snimku BBC-a kako kaže da su kineski zvaničnici bili “veoma nepristojni” prema ambasadoru Britanije u Kini.
Kraljica: Kinezi bili nepristojni
Portal AnalitikaIzvor

Na snimku se vidi kako Elizabeta na njenom rođendanskom prijemu u Bakingemskoj palati razgovara sa jednom policijskom zvaničnicom o posjeti kineske delegacije Velikoj Britaniji.

Kako je ocjenila američka agencija AP, pomenuti komentari Elizabete su neobični, s obzirom da je 90-godišnja kraljica tokom svoje višedecenijske vladavine postala poznata po tome da izbjegava da se javno izjašnjava o politici. 

Na snimku policijska zvaničnica Lusi Dorsi, koja je bila zadužena za osiguranje bezbjednosti tokom posjete kineske delegacije, kaže kraljici da je to bilo "vrijeme izazova". 

"Bili su veoma nepristojnii prema ambasadoru", odgovara na tu opasku kraljica Elizabeta. 

Britanski premijer Dejvid Kameron je na istom prijemu "uhvaćen" kamerom dok govori kraljici Elizabeti da će lideri nekih "nevjerovatno korumpiranih" zemalja, uključujući Nigeriju i Avganistan, ove nedjelje prisustvovati samitu protiv korupcije u Londonu. 

Kameron će danas biti domaćin samita koji ima za cilj da pojača globalnu borbu protiv korupcije u svim domenima, prenosi Rojters. 

Na video snimku koji je stavljen u pul i dat televiziji ITN Kameron je prikazan kako razgovara sa kraljicom o samitu na prijemu u Bakingemskoj palati. 

"Imali smo veoma uspješan sastanak kabineta jutros na kome smo razgovarali o samitu protiv korupcije," rekao je Kameron kada mu je prišla kraljica. 

"Imaćemo Nigerijce, zapravo lideri nekih nevjerovatno korumpiranih zemalja će doći u Britaniju", rekao je on.

B92.net

Portal Analitika