Fudbal

Britanski mediji: Savićević na čelu UEFA-e

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejan Savićević, spominje se kao jedan od potencijalnih nasljednika Mišela Platinija na čelu UEFA, piše britanski Dejli Mejl (Daily Mail).
Britanski mediji: Savićević na čelu UEFA-e
Portal AnalitikaIzvor

Platini će i zvanično napustiti mjesto predsjednika UEFA, nakon što Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) nije prihvatio njegovu žalbu da mu se ukine zabrana vršenja svih funkcija u fudbalu. Podsjetimo, CAS je Francuzu smanjio kaznu na četiri godine.

Time je stavljena tačka na aferu u kojoj je Platini optužen da je prekršio etičke norme zbog primanja dva miliona švajcarskih franaka 2011. od tadašnjeg predsjednika FIFA-e Sepa Blatera za konsultantske usluge koje je izvršio između 1999. i 2002. 

Poslije odluke CAS-a da mu smanji suspenziju, UEFA je saopštila da će 18. maja, na sastanku Izvršnog komiteta u Bazelu, raspisati izborni Kongres za novog predsjednika, a Dejli Mejl je kao jednog od kandidata naveo i prvog čovjeka crnogorskog fudbala, Dejana Savićevića.

Evropska fudbalska unija funkcioniše bez predsjednika od decembra prošle godine.

Kao glavni kandidati navode se predsdjednik Fudbalskog saveza Španije, Anhel Marija Viljar, koji je član Izvršnog komiteta UEFA i koji je obavljao poslove predsjednika evropske federacije nakon što je Platini suspendovan, predsjednik Fudbalskog saveza Holandije i potpredsjednik UEFA, Mihael Van Prag, i vršilac dužnosti generalnog sekretara Grk Teodor Teodoridis, koji je na to mjesto došao otkako je Đani infantino izabran za predsjednika Svjetkse fudbalske federacje (FIFA).

Britanski list navodi da su u opciji i mlađi kandidati, bivši fudbalski asovi koji su trenutno na čelu fudbalskih saveza svojih zemalja: Dejan Savićević, Hrvat Davor Šuker i Poljak Zbignjev Bonjek.

Očekuje se da će izbor za novog predsjednika UEFA biti neizvjestan. Ko će doći na čelo evropske kuće fudbala biće poznato u septembru, na sastanku UEFA u Atini, navodi list.

Po kladionicama, najveće šanse imaju Teodoridis i Viljar (6-1), a slijede Van Prag i predsjednik Fudbalskog saveza Italije Đankarlo Abete (10-1). 

"Čini se da će biti neizvjesna i tijesna trka, kao što je bilo u slučaju za izbor predsjednika FIFA", kazao je portparol Vilijam Hila, jedne od najvećih svjetkih kladionica. (Portal RTCG)

Portal Analitika