Društvo

Saradnja Južne Koreje i Crne Gore na polju sajber bezbjednosti

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, u saradnji sa Globalnim sajber bezbjednosnim centrom za razvoj (GCCD) iz Južne Koreje, održali su 10.maja seminar pod nazivom “GCCD-Crna Gora: Zajednički seminar o sajber bezbjednosti”.
Saradnja Južne Koreje i Crne Gore na polju sajber bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj seminar predstavlja početak saradnje između Južne Koreje i Crne Gore na polju sajber bezbjednosti, koja će se u budućnosti dodatno unaprijediti kroz zajedničke projekte.

Uvodnu riječ su imali: Kenan Duraković, generalni direktor za informatičku infrastrukturu, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i Yoonhong Cho, potpredsjednik Korejske agencije za Internet i sigurnost (KISA). 

Seminar je podijeljen na 5 sesija u okviru kojih su eksperti iz Južne Koreje govorili o sljedećim temama: trenutni status sajber bezbjednosti u Južnoj Koreji, trendovi sajber bezbjednosti i strategije odgovora na napade, Korejski CERT/CC i njihove aktivnosti, Zaštita kritične informatičke infrastrukture, ISMS – Sistem upravljanja kod informacione bezbjednosti

Seminaru su prisustvovali i predstavnici Agencije za nacionalnu bezbjednost, Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Crnogorskog telekoma, Telenora i MTEL-a.

Takođe, održan je sastanak sa Yoonhong Cho, potpredsjednikom Korejske agencije za Internet i sigurnost (KISA) i Hyeyoung Kang – menadžerkom tima za saradnju.

Generalni direktor Duraković je upoznao goste sa trenutnim statusom i aktivnostima Crne Gore kada je u pitanju sajber bezbjednost, dok je potpredsjednik Yoonhong Cho predstavio aktivnosti i projekte Korejske agencije za Internet i sigurnost. Tokom sastanka izražena je obostrana želja za nastavak saradnje u budućnosti kroz zajedničke projekte na polju sajber bezbjednosti.

 

Portal Analitika