Region

Proustaše prijete hrvatskom glumcu linčom

Poznati hrvatski glumac Rene Bitorajac izložen je linču u domovini nakon što je objavio satirični video-snimak u kojem ukazuje na ekstremni nacionalizam.
Proustaše prijete hrvatskom glumcu linčom
Portal AnalitikaIzvor

Rene Bitorajac, srpskoj javnosti poznat po ulogama u filmu „Ničija zemlja“ i serijama „Naša mala klinika“ i „Bitange i princeze“, u satiričnom spotu „Mi Hrvati“ opisao je svoje sunarodnike kao veće katolike od pape, vulgarne i netolerantne ljude koji „mrze sve koji ne misle kao oni“.

U pozadini se ređaju snimci ultradesničara, huligana, pozdrava „Za dom spremni“, te ministra kulture Zlatka Hasanbegovića sa ustaškom kapom.

- Pjesma je satirična i autoironična. Ko je shvatio, shvatio je, ko nije, i neće. Očigledno sam dotakao srž i dirnuo u osinje gnezdo. Nije vođena nikakvim ideološkim predznakom. Ideologija je teža tjelesna povreda duha, ali jedni su se malo više prepoznali nego drugi. Novine i portali slikaju moju kuću i prijete mojoj porodici. To je primitivizam. Sve ću učiniti da zaštitim svoju porodicu - rekao je istaknuti glumac nakon što je primio pregršt prijetnji preko društvenih mreža.

Bitorajca nazivaju „ćelavim gov*etom“, „velikosrpskim smradom“ i „četnikom“, a Velimir Bujanac, autor emisije „Bujica“, poznate po gošćenju raznoraznih proustaša koji otvoreno pravdaju ustaške zločine, objavio je čak i tačnu adresu stana u kojem glumac živi sa suprugom i dvoje djece.

Bujanac je u uvodnom prilogu svoje emisije opleo po glumcu navodeći da je u pitanju osveta jer „zagrebački gradonačelnik i hrvatska vlast nisu Bitorajcu dozvolili da pokrene privatni kabare u zagrebačkom bioskopu ‘Mosor‘“.

Hrvatski glumac Božidar Alić, gost u prilogu, čak dovodi u pitanje talenat svog kolege, dok sa druge strane hvali ministra kulture Zlatka Hasanbegovića navodeći da je „najbolji kojeg je Hrvatska imala od svog osnivanja“.

- Tako nešto može da uradi Emir Kusturica. On je četnik i svi znamo da je četnik. Ali je makar talentovan četnik - rekao je Alić.

Autorka priloga dalje navodi i kako je Bitorajčeva baba rođaka Branka Mamule, generala JNA, te da živi u stanu oduzetom „domobranskom generalu“ Slavku Štanceru, austrougarskom vojniku i pukovniku NDH.

Na ovakav poziv na linč reagovalo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je u saopštenju za javnost iznijelo da je „zgroženo“ pomenutim prilogom i pozvalo sve nadležne institucije da reaguju prije nego što dođe do fizičkog nasilja.

Istaknuti srpski glumac Slobodan - Boda Ninković, koji je imao priliku da sarađuje sa Bitorajcem u seriji „Naša mala klinika“, kaže za „Blic“ da je njegov hrvatski kolega prije svega veliki profesionalac i dobar čovek.

- Družili smo se tokom snimanja serije, a i nakon toga smo ostali u kontaktu. Svake godine jedan drugom čestitamo Uskrse i Božiće i u odličnim smo odnosima. Rene je jedan korektan, porodičan čovjek i veliki profesionalac u svom poslu - rekao je poznati glumac.

Ninković je dodao i da je Bitorajčev spot „veoma hrabar potez“.

- Da se obrnu uloge, tako nešto bi i ovdje moglo da se snimi. Žao mi je ako će imati problema, ali siguran sam da je imao razlog za ovakav potez - dodao je Ninković.

Blic.rs

 

Portal Analitika