Abiznis

Katari Diar počinje gradnju

Katari Diar će vrlo brzo krenuti u stvarnu realizaciju projekta izgradnje luksuzno-stambenog rizorta na Plavim horizontima, najavio je juče izvršni direktor kompanije Greg Bankhurst.
Katari Diar počinje gradnju
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da su uspješno završili postupak eksproprijacije, te da više nema prepreka izgradnji kompleksa vrijednog više od 250 miliona eura.

"Mi radimo puno sa Vladom i vrlo brzo ćemo krenuti u stvarnu realizaciju projekta. Bilo je bitno spajanje preko 120 parcela u jedan kompleks, što j e bio veliki izazov. Uz pomoć ministara Radoja Žugića i Branimira Gvozdenovića napravili smo plan za svaku individualnu parcelu, plus još neke parcele koje smo dobili eksproprijacijom", rekao je Bankhurst tokom drugog dana Festivala investicija i nekretnina FREI 2016, koji se održava u Pržnu.

Prema njegovim riječima, proces eksproprijacije tokom kojeg su se suočili sa brojnim izazovima je trajao duže nego što su predviđali, ali su na kraju došli do konačnog rješenja i izmirenja sa vlasnicima. On je zahvalio Vladi na otvorenosti i saradnji.

"Investiciona klima u Crnoj Gori je vrlo povoljna. Sve počinje od spremnosti Vlade da zadovolji potrebe investitora i od međusobnih interesovanja. Što se nas tiče, to je polazna tačka saradnje. Imali smo uspone i padove i prošli kroz nekoliko faza projekta. Vlada je primjerena cilju da se izgrade novi hoteli koji će promijeniti ekonomiju Crne Gore, ali i realizuju projekti koji će istovremeno biti rentabilni za investitore", istakao je Bankhurst.

Katari Diar će u Plavim horizontima graditi hotel sa pet zvjezdica i više ekskluzivnih vila. Projekat je trebalo da bude završen 2014. godine, ali je u više navrata obustavljan zbog imovinskopravnih problema i neodgovarajućih planskih dokumenata.

O investicionoj klimi i prilikama u Crnoj Gori, osim Bankhursta, tokom drugog dana FREI 2016 govorili su i predstavnici najznačajnjih stranih investitora, koji su ocijenili da je država postavila osnove za razvoj visokokvalitetnog turizma i uložila značajne napore u pravcu eliminisanja biznis barijera.

Oni su sugerisali resornom ministru Gvozdenoviću da je za dalji razvoj turizma i ekonomski napredak neophodno unapređenje infrastrukture, smanjenje administrativnih procedura i promjena poreske politike.

"Važno je raditi na agilnosti i unapređenju poslovnog okruženja. Zakoni moraju biti jasni i nedvosmisleni i prevedeni na engleski jezik. Potrebno je olakšati administrativne procese što će pomoći stranim investitorima da realizuju projekte", smatra Daren Gibson, izvršni direktor Luštice Development koja na istoimenom poluostrvu gradi turistički grad vrijedan više od milijardu eura.

Predstavnik kompanije Azmont investments, investitora luksuznog projekta Porto Novi u Kumboru, Zaur Mamadov ukazao je na problem slabo razvij ene infrastrukture i nedostatak ljudskih resursa.

"Ako ne vodite računa o kadrovima, oni će otići. Vjerujem u održivi razvoj, a ljudski resurski su od ključnog značaja", rekao je Mamadov, dodajući da u budućnosti treba raditi na većoj promociji Crne Gore na dalekim tržištima Azije.

Kao ključni izazov sa kojim se suočava crnogorski turizam, ministar Gvozdenović je istakao povezivanje sjevera i juga države.

On je poručio da će Vlada u narednom periodu raditi na debirokratizaciji i daljem poboljšanju poslovnog ambijenta.

"Druge države bi bile ponosne da imaju ovako kredibilne investitore. Dobri rezultati u oblasti turizma produkt su dugoročno dobre i ozbiljne politike Vlade, od koje nećemo odustati", zaključio je Gvozdenović.

U diskusiji su učestvovali i predstavnici kompanija Adriatic Properties, Adriatic Marinas, Abu Dhabi Financial Group, Northstar, Savills, Colliers International i Savjeta stranih investitora.

 rtcg.me

 

Portal Analitika