Crna hronika

Krivična prijava Predraga Šukovića: Tužilac saslušao dvojicu inspektora

Šef Odsijeka za borbu protiv organizovanog kriminala Dalibor Medojević i inspektor za borbu protiv sajber kriminala Jakša Backović saslušani su prije nekoliko dana u Osnovnom državnom tužilaštvu na osnovu krivične prijave koju je protiv njih podnio takođe službenik Uprave policije Predrag Šuković, saznaju Dnevne novine.
Krivična prijava Predraga Šukovića: Tužilac saslušao dvojicu inspektora
Portal AnalitikaIzvor

Izviđaj u ovom slučaju otvoren je po krivičnoj prijavi Šukovića, koji je optužio četvoricu kolega da su ga u jutro 5. avgusta nezakonito uhapsili. Još jedan službenik policije naknadno će biti saslušan, a odbačene su Šukovićeve sumnje da je u odluku o hapšenju bio umiješan pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević.

"P.Š. je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv četiri policijska službenika povodom njegovog lišenja slobode dana 5.8.2015. godine. U cilju provjere navoda krivične prijave, u Tužilaštvu se sprovodi izviđaj. Tužilaštvo zbog zaštite interesa postupka ne može dati više informacija", saopštila je za DN portparolka Osnovnog državnog tužilaštva, tužiteljka Danka Ivanović-Đerić.

Šuković je uhapšen 8. avgusta prošle godine zbog sumnje da je ugrozio sigurnost potpredsjednika Vlade Duška Markovića. Međutim, nekoliko sati kasnije, kada je uz krivičnu prijavu priveden kod osnovnog tužioca Enisa Bakovića, brzo se našao na slobodi.

Povod policijskih sumnji bili su komentari Šukovića na portalu "Vijesti" pod nadimkom "Boss" i to u nekoliko navrata u junu prošle godine. Policija je o tome obavijestila dežurnog tužioca, koji joj je dao nalog da prikupi dokaze. Ubrzo potom, inspektori su locirali da su komentari postavljeni iz službenih prostorija policije i posumnjali da je to učinio Šuković. Kada je pozvan na informativni razgovor, Šuković je priznao da je to učinio, ali navodno ne sa namjerom da prijeti Markoviću. Kako Tužilaštvo nije dalje reagovalo, inspektori za borbu protiv organizovanog kriminala su napisali krivičnu prijavu i, uz privođenje Šukovića, predali je osnovnom tužiocu.

Nezvanično, Medojević i Backović su prije nekoliko dana objasnili kompletnu proceduru, po kojoj su radili na ovom slučaju opisali način na koji su prikupili dokaze i pozvali se na član Zakona o krivičnom postupku, po kojem su izveli Šukovićevo hapšenje.

Stav Tužilaštva pod znakom pitanja

Nadležni tužilac uskoro bi trebalo da odluči da li će protiv službenika policije pokrenuti postupak po službenoj dužnosti ili će odbaciti krivičnu prijavu Šukovića kao neosnovanu.

Podsjećanja radi, Osnovno tužilaštvo u novembru je i zvanično odbilo krivičnu prijavu policije, u kojoj je Šuković sumnjičen da je ugrozio sigurnost Duška Markovića, bez obzira što je riječ o štićenoj ličnosti i iskazu u Tužilaštvu, u kojem se izjasnio da je komentare shvatio kao prijetnju. Zbog toga je Marković tužio Šukovića privatnom tužbom

i suđenje je u toku. Prema njegovom optužnom predlogu, Šuković se sumnjiči da je u periodu od 8. maja do 7. juna 2015. svjesno ugrozio sigurnost potpredsjednika Vlade prijetnjom da će napasti na njegov život i tijelo. Te prijetnje su, prema ovom predlogu, kod Markovića stvorile osjećaj ugroženosti. Krivično djelo je, kako se navodi, izvedeno postavljanjem prijetećih komentara na portal Vijesti, sa korisničkog naloga Boss, a koji je instalirao posredstvom email adrese: sukovicpredrag@ gmail.com.

Tako je, kako se navodi u optužnom predlogu, ispod teksta "I delegacija Crne Gore će položiti vijenac na spomenik na Gorici", objavljenog 8. maja prošle godine, Šuković napisao: "Brzo će nekima iz delegacije ovako polagati cvijeće". Zatim, u komentaru na tekst "Marković: Fokus na sprovođenju donijetih propisa", objavljenom 2. juna, on je napisao: "Ovaj još diše?" Na tekst i fotografiju pod naslovom "Marković zamjenik predsjednika, DPS bez potpredsjednika", objavljene tri dana kasnije, Boss komentariše:

"A ovaj sa slike sijedi namjerava još da živi".

Ispod teksta "Markovića spremaju da preuzme DPS" isti autor je 7. juna ispisao komentar: "Možda ne dočeka sve ovi ovo.. a a?" Marković je zatražio da se izvrši uvid u spise predmeta Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici KT.br. 715/15, formiranog protiv Šukovića zbog krivičnog djela "ugrožavanje sigurnosti", iz člana 168 stav 1 Krivičnog zakonika i da se nakon izvedenih dokaza oglasi krivim i osudi po zakonu.

CdM/Dnevne novine

Portal Analitika