Društvo

Vojvodić: Povezivanje Univerziteta sa privredom i društvom je obaveza

Nasušna potreba za obezbjedjenjem dovoljne količine električne energije, uz potrebu očuvanja životne sredine, jedan je od najvećih izazova današnice. Proizvoditi dovoljno energije, a istovremeno ne ugroziti prirodu izuzetno je zahtjevno i ta činjenica otvara ogroman prostor za uključivanje naučno-istraživačke zajednice u definisanje održivih rješenja u ovoj oblasti, ocijenjeno je na radionici "Uticaj proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u nacionalnim električnim sistemima" koja je organizovana u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.
Vojvodić: Povezivanje Univerziteta sa privredom i društvom je obaveza
Portal AnalitikaIzvor

Radionicu je u saradnji sa kompanijom Terna Crna Gora i Univerzitetom "Sapienza" iz Rima organizovao Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore u okviru obilježavanja dana UCG.

Rektorka Radmila Vojvodić kazala je da su strateški prioriteti Univerziteta Crne Gore povezivanje naučno-istraživačke djelatnosti sa institucijama, kompanijama, sa društvenom i biznis zajednicom.

"To su strateški prioriteti Univerziteta Crne Gore, ne samo kroz aktuelne reforme koje sprovodimo pokušavajući da u nastavu uvedemo i obaveznu praksu i pospješujući i unapređujući naučno-istraživačku djelatnost, kao par ekselans univerzitetsku djelatnost, već i zato što je misija institucija, poput državnog univerziteta, takva da je povezivanje sa privredom i društvom naša obaveza i naša odgovornost pred razvojem zajednice u kojoj živimo, pred razvojem crnogorskog društva i države",  navela je rektorka.

Ona je ocijenila da je širenje polja za saradnju u naučno-istraživačkoj djelatnosti na način na koji to čine Elektrotehnički fakultet i kompanija Terna Crna Gora izuzetno značajno, a posebno kada su u pitanju oblasti koje su za Crnu Goru strateški važne, poput energetike ili poljoprivrede i turizma.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Zoran Veljović objasnio je da svjet teži i zahtjeva maksimalno korišćenje obnovljivih izvora energije i proizvodnju što veće količine tzv. "zelene energije". Ta činjenica, kako je kazao, zahtjeva i ozbiljne promjene u elektroenergetkom sistemu, posebno u malom kao što je crnogorski.

"Otvaranje ove teme je izuzetno važno za dalji razvoj ETF kroz osvježenje nastavnih planova i programa na kojima intenzivno radimo u okviru reakreitacije UCG", rekao je on, navodeći da se Elektrotehnički fakultet bavi dvjema od pet prioritetnih oblasti prepoznatih na nivou Evropske unije, a to su energetika i ICT.

Veljović je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Ternom, gdje je određenom broju studenata obezbjeđeno stažiranje, dodajući i da će Elektrotehnički fakultet nastaviti da bude baza za regrutovanje inženjerskog kadra toj kompaniji.

"Trogodišnja saradnja sa Ternom dovešće do toga da će kompanija postati nastavna baza ETF i dio praktične nastave u našim kurikulumima. Koristim priliku da pozovem ostale privredne subjekte u Crnoj Gori da prepoznaju značaj saradnje sa UCG i u okviru te saradnje sa ETF-om kao okosnicom našeg Univerziteta", rekao je on.

Izvršni direktor kompanije Terna Crna Gora Klaudio Markiori napomenuo je da se sada dominantno koriste fosilna goriva, čija bi upotrebu trebalo smanjiti, a povećati upotrebu obnovljivih izvora energije, naročito energiju vjetra i sunca.

"Kao inženjeri zaduženi smo za prenos energije i lako nam je da shvatimo da taj prelaz, koji se zahtijeva od nas, predstavlja problem tehničke održivosti. Da bi riješili pitanje životne sredine, moramo se suočiti sa problemom tehničke održivosti, odnosno kako da omogućimo da naša mreža podrži ovakvu vrstu proizvodnje za koju znamo da nije upravljiva i predvidljiva", naveo je on.

(RTCG)

Portal Analitika