Region

Kosovo iščekuje viznu liberalizaciju, redovi za pasoše

Na Kosovu se sa nestrpljenjem čeka datum kada tamošnjim stanovnicima više neće biti potrebna viza za ulazak u zemlje Evropske unije. Ono što znaju, to je da će im za to svakako biti potreban biometrijski pasoš. Zato su u gradovima po Kosovu ovih dana najduži redovi ispred šaltera za izdavanje dokumenata.
Kosovo iščekuje viznu liberalizaciju, redovi za pasoše
Portal AnalitikaIzvor

Iako se i dalje ne zna tačan datum od kada građani Kosova moći da putuju bez viza u države EU, veliki broj stanovnika Kosova počeo je zadnjih dana da se prijavljuje za biometrijske pasoše, bez kojih neće moći da putuju u zemlje Šengen zone i posle ukidanja viza.

Evropska komisija predložila bezvizni režim za Kosovo

U ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da se broj zahtjeva za dobijanje biometrijskih pasoša od predloga evropske komisije za viznu liberalizaciju za građane Kosova povećao za 20 odsto.

Ovo se može vidjeti i po redovima koji se od ranog jutra formiraju ispred šaltera za izdavanje dokumenata. Građani sa kojima smo razgovarali u centru za izdavanje ličnih dokumenata kažu da su odlučili da apliciraju za biometrijske pasoše zbog liberalizacije viza koja se za Kosovo očekuje u par narednih mjeseci. Dodaju da će svrha putovanja biti isključivo turističke prirode.

"Kada se budemo riješili viza, biometrijski pasoš će nam biti neophodan. Vjerujem da će mi pomoći da realizujem moje planove, bilo u turističkom ili obrazovnom smislu", kaže jedan od građana Kosova.

"Ako nam više ne budu bile potrebne vize, želio bih da posjetim mog sina u Austriji. Zato sam i došao da se prijavim za pasoš", navodi građanin Kosova.

Strah od masovne migracije

U organizaciji vlade se na televizijskim kanalima već danima vodi kampanja o tome šta znači liberalizacija viznog režima. Ipak, postoji bojazan da će vizna liberalizacija dovesti do novog masovnog odliva građana Kosova ka državama Evrope, poput onog s kraja 2014. godine.

"Smatram da je euforija oko ilegalne migracije okončana. Ipak, Vlada bi trebala da bude puno proaktivnija u informisanju građana o onome šta mogu i što ne mogu učiniti nakon liberalizacije viza", kaže analitičar Vigan Korol.

Ipak, uvijek postoji teoretska mogućnost da građani Kosova zloupotrebe bezvizni režim i da nastave sa ilegalnom migracijom. To se dogodilo i susjedskim državama.

Iako je Kosovo dobilo pozitivnu ocjenu za viznu liberalizaciju, ono je dužno da do ratifikovanja ove odluke u Evropskom savjetu i parlamentu, da ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, kao i da intezivira borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

(N1info)

Portal Analitika