Svijet

UN: 90 odsto djece zaražene AIDS-om živi u Africi

U Africi žive gotovo sva djeca oboljela od AIDS-a u svijetu, istakao je u utorak u Abidjanu izvršni direktor UNAIDS-a Mišel Sidibem i založio se da sva djeca imaju pristup antiretroviralnom liječenju.
UN Foto: Getty images
UN
AgencijeIzvor

"To je pitanje socijalne pravde, pitanje duboke nejednakosti jer 90 posto djece koja žive s AIDS-om su na nesreću u Africi", rekao je Sidibe na početku sastanka o pedijatrijskom AIDS-u, na kojem se okupilo desetak ministara zdravstva kontinenta i međunarodni stručnjaci.

"50 posto djece koja se rađa s AIDS-om umire prije petog rođendana jer nemaju pristup liječenju koje je na raspolaganju djeci drugdje u svijetu. "Djeci mora biti osigurano liječenje", rekao je izvršni direktor UNAIDS-a.

Prva dama Obale Slonovače Dominik Vatara je istakla da je pitanje iskorjenjivanja pedijatrijskog AIDS-a važno i hitno.

"U Obali Slonovače se samo 18 posto djece mlađe od 5 godina koja boluju od AIDS-a liječe antiretroviralno", podsjetio je Terens Mek Kali, ambasador Sjedinjenih Država u Obali Slonovače, čija je zemlja uložila više od 839 miliona eura za zaustavljanje pandemije.

U centralnoj i zapadnoj Africi za pet miliona ljudi još nije dostupno Iiječenje od HIV/AIDS-a, prema izvještaju NGO Ljekari bez granica, koji navodi da se radi o "strateškoj grešci" međunarodne zajednice.

(index.hr)       

Portal Analitika