Politika

Drugi dan skupštinskog zasijedanja: DF žestoko napao ostatak opozicije

Drugi dan skupštinskog zasijedanja obilježile su optužbe poslanika Demokratskog fronta na račun ostatka opozicije koji je potpisao leks specijalis. DF ih je optužio za izdaju, saradnju sa premijerom Milom Đukanovićem, pod kako kažu pritiskom stranih ambasada. Pored optužbi DF je ostatak opozicije opet pozvao na proteste i rušenje Đukanoviće Vlade.
Drugi dan skupštinskog zasijedanja: DF žestoko napao ostatak opozicije
Portal AnalitikaIzvor

I današnje zasjedanje počelo je raspravom o jučerašnjem prisustvu policije u parlamentu. Poslanica DPS-a, Nada Drobnjak, kazala je da su se pojedini građani interesovali za bezbjednost poslanika, te da treba jasno reći da je obezbjeđenje u Skupštini danas uobičajeno i da nema ikakvih dodatnih policijskih snaga.

Poslanik PzP-a, Branko Radulović, kazao je da će tražiti procjenu bezbjednosti.

“Da li su krali laptopove iz mog kabineta dok sam bio odsutan, presretali telefonske pozive, zašto su bili naoružani, s mecima u cijevima”, upitao je Radulović.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, poručio je poslanicima da se ne vraćaju na jučerašnju temu, nego da se fokusiraju na raspravu o Sporazumu.

Predrag Sekulić (DPS) kazao je da nema dilemu da neće biti opstrukcije od strane opozicije, i nakon nove pobjede DPS-a na izborima. Sekulić je rekao da Sporazum koji je pred poslanicima snaga DPS- a i odgovornost prema svim građanima Crne Gore. Drago mu je, kaže, da se čitav proces odvijao pred očima partnera iz Evropske unije (EU).

Sekulić je rekao i da Sporazum koji su postigli nije bio rezultat pritisaka na DPS.

Odgovarajući Sekuliću, Koča Pavlović (DF) nazvao je nove ministre u budućnoj vladi "ponoćnim".

DPS 27 godina uzurpira političku scenu: ĐukanovićDPS 27 godina uzurpira političku scenu: Đukanović

"U jedanaest i po, u petak, premijer Đukanović je na brzinu zatvorio tu priču i poslao parlamentu. Znate li zašto? Zato što je tog dana sreo ambasadorku koja mu je rekla: 'Zatvaraj priču'", rekao je Pavlović.

On je ocijenio da je Sporazum vlasti i dijela opozicije štetan po Crnu Goru i njene građane. On je kolege iz opozicije, koje su potpisnice sporazuma, nazvao prevarantima, kolaboracionistima i izdajnicima koji pričaju "šuplju priču" u koju ni sami ne vjeruju da će zaustaviti "Đukanovićevu izbornu krađu". 

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović, rekao je da je cilj te političke grupacije u 21. vijeku formiranje vlasti na osnovu slobodno izražene volje građana. On je rekao da DPS 27 godina uzurpira političku scenu Crne Gore.

"Kad je obznanjena afera Snima, šta se desilo? DPS je, zajedno sa SDP-om opstruirala zaključke Anketnog odbora. I nemamo odgovor na osnovno pitanje, ko je organizovao krađu izbora u Crnoj Gori", poručio je Đukanović.

Žali, kaže, što su pojedine kolege iz opozicije promijenile raniji stav da nije moguće mijenjati DPS iznutra. Rekao je da "ne može da se pomiri da je dio opozicije izabrao saradnju sa Duško Markovićem, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem".

"Čime je Marković mogao da zaduži te opozicionare? Ko je god pravio dogovore sa DPS-om, taj nestao sa opozicione scene", rekao je Đukanović.

Politički direktor DPS-a, Tarzan Milošević, rekao je da je program opozicije baziran na mržnji i animozitetu prema vlasti, a ne na saradnji.

"Jedan dio opozicije je prihvatio da sa nama napravi vladu koja će provjeriti sve ono u šta se sumnjalo u prethodnom periodu. Uvjeren sam da će rezultat toga biti još ubjedljivija pobjeda DPS-a, jer nam građani najviše vjeruju", poručio je Milošević.

Milan Knežević (DF) saopštio je da je predsjedniku parlamenta, Ranku Krivokapiću, zaprijećeno "da će ostati bez glave" ako se pridruži na protestima.

Krivokapić: Borio sam se za demokratiju i u Srbiji Krivokapić: Borio sam se za demokratiju i u Srbiji

"Ja sam krenuo bio da spriječim da se desi bilo što ružno što se desilo u parlamentu. Dobro znate da sam krenuo da dođem... nikakve tu zavjere nije bilo. Nijesam bježao od toga da se borim za demokratiju i u Srbiji, i u Crnoj Gori", odgovorio je Krivokapić, navodeći da nije imao namjeru da preuzima dostignuća i energiju DF-a.

Knažević je Krivokapića pozvao da na poligraf provjere tvrdnje da je predsjedniku parlamenta zaprijećeno da će ostati bez glave, ako se pridruži građanima na protestu 24. oktobra.

"Moja kuraž se duže provjeravala od vaše. Duže sam u opoziciji bio od vas. Moju kuraž nećete vi provjeravati. Provjerite na tim vezama je li najavljeno da dolazim. Izašao sam bio iz kuće, lako je provjeriti. Čuo sam detonacije i shvatio da se nešto dešava", odgovorio je Krivokapić.

Na dnevnom redu sjednice, koja je počela u ponedjeljak, je i predlog premijera Mila Đukanović o izmjenama u sastavu Vlade i zahtjev za razrješenje predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić rekao je da je DF raskrinkao sam sebe na ulici, jer su "od 400.000 spali na nekih 200 do 300 pristalica".

"Bolje u vladu nego na džadu", poručio je Vuletić kolegama iz DF-a.

Jelisava Kalezić iz DF-a rekla je da usijanje nepovjerenja počelo poslije posljednjih predsjedničkih izbora. Ona je rekla da je DPS trebalo da dozvoli da se izbori završe kako zakon omogućava i da pobijedi Miodrag Lekić.

"To bi bio veliki alibi za DPS, za koji ne navijam, i jedna infuzija optimizma za sve građane i smanjilo bi se nepovjerenje", rekla je Kalezić.

"Sistem se raspada": Kalezić

Ona je rekla da je kriza u Crnoj Gori došla do razmjera za uvođenje vanrednog stanja, koje se ne uvodi samo kad su poplave ili zemljotres.

"Vanredno stanje se uvodi kad se sistem raspada, a sistem se raspada", poručila je Kalezić.

Branka Bošnjak iz DF-a kazala je da je Skupština Crne Gore u institucionalnom smislu prestala da postoji 17. oktobra, kad je policija, kako je rekla, tukla i hapsila poslanike koji su tražili slobodne i fer izbore.

Poslanici i danas nastavljaju raspravu o leks specijalisu koji, kako su saopštili predlagači, neće derogirati Ustav Crne Gore, nego će omogućiti primjenu Sporazuma o fer i slobodnim izborima.

Jučerašnja sjednica prekinuta je sat nakon početka, je su poslanici Demokratskog fronta tražili da se policija ukloni iz skupštinskog hola i da ostane samo redovno skupštinsko obezbjeđenje. Taj zahtjev je odobren na Kolegijumu, nakon čega je nastvljena rasprava. (Portal RTCG)

Portal Analitika