Društvo

Numanović na IDAHO Forumu u Kopenhagenu

Međunarodni IDAHO Forum IV, koji se održava svake godine u susret 17. maju, Međunarodnom danu borbe protiv homofobije, transfobije, počeo je danas u Kopenhagenu i trajaće naredna dva dana. Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović predao je, u ime Vlade Crne Gore, IDAHO zastavu Vladi Danske, domaćinu ovogodišnjeg Foruma, i potpisao Deklaraciju o namjeri kojom se dala puna podrška aktivnostima u borbi protiv homofobije, transfobije i bifobije, kako na nacionalnom, tako i na evropskom i međunarodnom nivou.
Numanović na IDAHO Forumu u Kopenhagenu
Portal AnalitikaIzvor

IDAHO 2016. baviće se temom izgradnje mostova i saveza, s posebnim akcentom na LGBTI osobe na tržištu rada i društveno prihvatanje LGBTI osoba. Fokus će biti stavljen na ključne pokretače unapredjenja različitosti i inkluzije LGBTI osoba, kao i saradnji izmedju zemalja, kompanija, civilnog društva, nevladinih organizacije i eksperata.

Na ministarskom sastanku,  koji je održan u okviru prvog dana IDAHO Foruma IV, ministar Numanović je istakao snažnu posvećenost Vlade Crne Gore politici unapređenja prava LGBTI populacije, po čemu je Crna Gora prepoznata ka lider na Zapadnom Balkanu, i kao pouzdan i vazan partner na globalnom nivou.

Konstatovano je unapređenje LGBT politike, te razvijanje mjera koje podržavaju inkluzivnost LGBTI osobana svim nivoima. Na Forumu je razgovarano da je veoma važno da se njeguje okruženje u institucijama, u kompanijama, u poslovnom okruženju generalno, kako bi svi ljudi mogli da se osjećaju dobro i postignu svoj puni potencijal na radnom mjestu.

S tim u vezi, ministar je najavio OutLeadership inicijativu kao platformu za promociju različitosti i LGBT inkluzije na Zapadnom Balkanu. Ovu inicijativu Vlada Crne Gore predvodi zajedno sa OutLeadership iz Njujorka, i u partnerstvu sa UCLA Pravnim fakultetom – Williams institutom iz SAD, Egale Canada i Evropskom komisijom za pravo seksualne orijentacije (ESCOL), uključujući brojne druge institucije, Univerzitete i svetski najpoznatije strucnjake u ovoj oblasti.

Pohvaljena su zalaganja Vlade Crne Gore na nacionalnom i na međunarodnom nivou u ovoj oblasti i pozdravljena OutLeadership inicijativa, kao podrška za građenje pozitivnog i inkluzivnog okruzenja za LGBTI osobe.

Ministar dr Suad Numanović predstavio je LGBTI paket koji Vlada Crne Gore predvodi za Zapadni Balkan i koji je kreiran u partnerstvu sa Williams Institutom UCLA Pravnog fakulteta iz SAD i Egale Kanada. Predstavljeni paket programa će donijeti najbolje prakse za suočavanje sa mitovima i stereotipima o LGBTI osobama, ohrabrujući na taj način vlade zemalja da postižu jednaka prava i mogućnosti za sve svoje građane/ke, bez obzira na njihove licne posebnosti, i da tim putem jačaju demokratski kapacitet svakog društva. Cilj paketa programa je da osigura dostupnost ažurnih i praktičnih obrazovnih programa u borbi protiv svih oblika diskriminacije i nasilja, kao i sprovođenje ovih zabrana u cilju jačanja ljudskih prava i jednakosti i veće vidljivosti LGBTI osoba.

IV IDAHO Forum okupio je evropske ministre/arke i vladine predstavnike/ice, predstavnike/ice Evropske komisije, Savjeta Evrope, ILGA-Europe i druge istaknute aktere/ke koji/e se zalažu za jednakost LGBTI osoba.

Portal Analitika