Društvo

Pljevlja: Nastavak kampanje "Svi u vrtić"

Ministar posvjete mr Predrag Bošković boravio je danas, 11. maja u Pljevljima gdje je u Sali Skupštine Opštine Pljevlja predstavio nastavak kampanje „Svi u vrtić“ koja ima za cilj podizanje stope upisa u predškolsko obrazovanje na sjeveru Crne Gore. Pored ministra Boškovića, obratili su se i šef Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks i potpredsjednik Opštine Pljevlja Ljubiša Ćurčić.
Pljevlja: Nastavak kampanje "Svi u vrtić"
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Bošković je rekao da je Vlada Crne Gore prepoznala predškolsko obrazovanje kao ključno u reformi obrazovanja, dodavši da je velika prepreka na putu te reforme slab obuhvat djece u vrtićima na sjeveru zemlje. On je dodao da Pljevljima nedostaje predškolska infrastruktura i da je Ministarstvo upravo zbog toga odlučilo da se u ovom gradu izgradi još jedan vrtić.

Ministar je zaključio da je značaj predškolskog obrazovanja nemjerljiv za razvoj djeteta i da UNICEF i Ministarstvo prosvjete nastoje da ovom kampanjom animiraju roditelje i djecu i ukažu im na značaj pohađanja predškolskog obrazovanja.

Šef Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka kampanje “Svi u vrtić” i rekao da će se u ovoj fazi Kampanje fokusirati na rad u šest opština: Pljevlja, Žabljak, Kolašin, Plužine, Kolašin i Mojkovac.  On je istakao da činjenica da se 85% razvoja ljudskog mozga odvija do pete godine života dovoljno govori o važnosti predškolskog obrazovanja.

Perks je iznio podatak da je Evropska unija postavila granicu od 95% upisa u predškolske ustanove do 2020. godine i zaključio da je za ispunjenje ovog cilja potrebno mnogo truda, ali da je on dostižan.

Potpredsjednik Opštine Pljevlja Ljubiša Ćurčić izrazio je uvjerenost u dobre efekte kampanje “Svi u vrtić” i u ime lokalne uprave obećao pomoć kada je riječ o predškolskom obrazovanju.

Portal Analitika