Društvo

Na Skadarskom jezeru 178 pelikana

Nacionalni park Skadarsko jezero trenutno je dom za 178 pelikana, utvrđeno je prilikom posljednjeg brojanja ptica koje je organizovano 7. maja.
Na Skadarskom jezeru 178 pelikana
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) i NP Skadarsko jezero saopštili su danas, povodom obilježavanja Dana pelikana, da je od 178 izbrojanih ptica oko 30 mladih. Kako su naveli, riječ je o odličnim rezultatima, ne samo za Crnu Goru, već i za region, jer trenutni broj pelikana prevazilazi sve rekorde koji su bilježeni u prethodne tri decenije.

„Ovo je za nas sjajna vijest i odlični rezultati. Dosta truda su uložili svi koji su se ujedinili oko sprovođenja ovog projekta - Prirodnjački muzej, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, međunarodne organizacije, volonteri“, kazala je ornitološkinja Nela Vešović Dubak.

Ona je objasnila da su sprovođene mjere konzervacije i da su postavljane vještačke platforme kao mjesta za gniježđenje. Upravo je nedostatak prirodnih gnijezdilišta, koji su usled zarastanja i plavljenja uništavani, prepoznat kao jedan od uzroka zbog kojih su pelikani ranijih godina u manjoj mjeri gnijezdili u NP Skadarsko jezero.

„Za sada je jedina lokacija za gniježđenje Pančeva oka. Uz analize kapaciteta jezera trudićemo se da to proširimo na još jedan rezervat – Crni žar. Nadamo se da ćemo uz sve mjere koje preduzimamo, konzervaciju i napor Službe zaštite NP Skadarsko jezero, učiniti da taj broj iz godine u godinu bude sve veći“, kazala je Vešović Dubak.

Direktor NP Skadarsko jezero Goran Škatarić podsjetio je da je taj park dom za 280 vrsta ptica, te da su neke od njih prorijeđene i ugrožene.

“Među ugroženim vrstama je i pelikan. Mi sa ponosom možemo reći da je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i NP Skadarsko jezero u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama realizovalo brojne aktivnosti koje su rezultirale porastom broja te vrste i niza uspješnih gniježđenja. Danas smo tu da na neki način proslavimo uspješan rad i dobre rezultate prethodnih brojanja ptica, uz nadu da će se ovakav trend nastaviti i u budućnosti”, kazao je on.

Projekt menadžerka ispred organizacije “Noe Conservation” Bjanka Prakljačić kazala je da, iako je broj pelikana značajno porastao, javnost mora imati u vidu da se i dalje radi o ugroženoj vrsti.

„Riječ je o velikoj ptici koja je tu šest mjeseci na gniježđenju i koja prilikom uznemiravanja može da izgazi svoja jaja i ptiće i uništi sav naš trud. Moramo biti oprezni, pažljivi i imati poštovanja prema tim pticama“, kazala je ona i dodala da posjetioci treba da drže distancu od najmanje 300 metara od kolonije pelikana.

Predstavnik Prirodnjačkog muzeja Crne Gore Andrej Vizi kazao je da pogled s tornja u mjestu Stanaj pruža izvanredan pogled na koloniju pelikana, ali i da njihova vidljivost zavisi od količine vegetacije koja ih okružuje. On je pozvao sve one koji žele da u Podgorici vide pelikana to učine u prostorijama Prirodnjačkog muzeja na izložbi pod nazivom „Priroda nas spaja“, te istakao da je danas ulaz besplatan za sve posjetioce.

Dan pelikana organizovan je u Crnoj Gori i u Albaniji, a njime se želi podići svijest o značaju i očuvanju ove vrste.

Obilježavanje Dana pelikana bilo je i edukativnog karaktera, a oko 50 osnovaca imalo je priliku da uz vodiče i posebnu opremu posmatra ptičije vrste u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Prvi kompletan cenzus organizovan je u sklopu prvog Južnoistočno-Evropskog Cenzusa. Globalni pokretač događaja je Društvo za zaštitu Prespanskog jezera (SPP) i “Hellenic Ornithological Society” (HOS) koji su partner organizaciji za zaštitu ptica BirdLife.

U Crnoj Gori cenzus su sproveli “Noe Conservation”, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore - NP Skadarsko jezero, Prirodnjački muzej Crne Gore i Centar za zaštitu i proučavanje ptica uz prisustvo volontera. Cilj cenzusa je određivanje tačnog broja pelikana te prikupljanja dodatnih podataka. Osim Crne Gore brojanje se istog dana sprovodi i u Albaniji, Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Turskoj.

Sve to rezultat je projekta "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera", koji je finansiraju CEPF (Crytical Ecosystem Partnership Fund) i MAVA fondacija, a kojim koordinira “Noe Conservation”, uz još šest partnerskih organizacija - Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore - NP Skadarsko jezero, Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Tour du Valat, EuroNatur i INCA Albanija.

(RTCG)

Portal Analitika