Turizam

Predstavljen Travelife – priznati standard održivog poslovanja u turizmu

U okviru projekta "Razvoj niskokarbonskog turizma" koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), danas je u hotelu Sentido Tara u Budvi, crnogorskim hotelijerima predstavljena međunarodno prepoznata šema sertifikacije za hotelski i turistički smještaj - Travelife.
Predstavljen Travelife – priznati standard održivog poslovanja u turizmu
Portal AnalitikaIzvor

O važnosti ekosertifikacije u turizmu i aktivnostima Ministarstva održivog razvoja i turizma u toj oblasti, govorio je generalni direktor Direktorata za upravljanje destinacijom, Marko Petričević. ,,Ministarstvo je pripremilo Priručnik za smještajne objekte  ,,Divlja ljepota'', koji treba da pomogne izgradnju nove generacije ekonomski i ekološki održivih ,,wild beauty'' rizorta i ,,wild beauty'' Eco logde sa nultim emisijama CO2 u Crnoj Gori. Kroz izradu prostorno-planske dokumentacije stavljamo fokus na ekološki prihvatljivu izgradnju, što u suštini predstavlja viziju razvoja i daje smjernice investitorima kako da u svojim projektima obuhvate i komponentu energetske efikasnosti, smanjenja emisije CO2 i svih drugih održivih i ekoloških rješenja. Zeleno poslovanje postaje sve prisutniji koncept razvoja sektora putovanja i turizma u svjetskim razmjerama, čime se vlade, investitori i turistički poslenici podstiču da stvaraju novu generaciju ,,wild beauty'' smještajnih objekata", kazao je Petričević.

10undp2,,Travelife pomaže turističkim poslenicima da poboljšaju svoje poslovanje i smanje operativne troškove poput troškova potrošnje energije, vode i zbrinjavanja otpada, a kroz unapređenje  ekoloških, društvenih i ekonomskih praksi'', rekla je menadžerka projekta ,,Razvoj niskokarbonskog tuirzma u Crnoj  Gori'', Aleksandra Kiković.
Portal Analitika