Politika

ĐUKANOVIĆ: Vlada izbornog povjerenja do kraja sedmice

Premijer Milo Đukanović nada se da će najkasnije do kraja sedmice u Parlamentu biti izabrani novi ministri.
ĐUKANOVIĆ: Vlada izbornog povjerenja do kraja sedmice
Portal AnalitikaIzvor

Pojasnio je i zašto je opoziciji otvorio vrata Vlade. "Ne mislimo da je izborni proces neregularan, ali pravo opozicije je da misli suprotno", kazao je Đukanović i dodao da formiranjem Vlade izbornog povjerenja želi opoziciju da razuvjeri, kako na kraju izbornog procesa za svoj neuspjeh ne bi optuživali DPS, prenosi TVCG.

Đukanović je rekao da je Vlada pozivom opoziciji da uđe u Vladu do izbora učinila „neobičan potez za evropsku političku praksu“, zbog, kako je dodao, dva razloga.

„Prvi je da na taj način djelujemo terapeutski na problem da imamo nepovjerenje između opozicije i vlasti, opozicije prema izbornom sistemu a time i prema institucijama“, kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da se u mnoštvu "nebuloznih balkanskih izuma“ u protekle tri godine bila i jedna nova konstrukcija, a to je opozicija u vlasti.

On je kazao da postoji opoziciju koja je van vlasti, i koja ne djeluje protiv vlade već i državnih interesa.

"Kada se njoj doda i opozicija koja je u vlasti onda bude malo više opozicije nego što je potrebno i bude malo manje utemeljenja vlade u onom što je volja građana i što je većinska volja u parlamentu", kazao je Đukanović.

Formalni uslovi za NATO do ljeta 2017

Đukanović očekuje da bi Crna Gora do kraja proljeća naredne godine mogla da ima ispunjene sve formalne uslove za članstvo u NATO.

On je kazao da je Crna Gora 2015. godine, sticanjem pozivnice u NATO alijansi, napravila važan strateški iskorak na planu evratlantskih integracija.

On je istakao da je mnogo urađeno na planu evroatlanskih inegracija, da je Crna Gora otvorila 22 pregovarčka poglavlja i da je spremna da otvori osam poglavlja.

„Mislim da će najveći broj njih, ako ne i sva, biti otvorena ove godine, dio njih tokom Holandskog predsjedavanja do kraja juna", rekao je Đukanović.

Mina,rtcg.me

Portal Analitika