Abiznis

Odbor za ekonomiju: Zeleno svijetlo za zaključke o hotelu As

Skupštinski Odbor za ekonomiju usvojio je zaključke u vezi sa izdatim garancijama za hotel As u Perazića Dolu. Zeleno svijetlo dobili su i finansijski izvještaji Agencije za elektronske medije i Agencije za ljekove.
Odbor za ekonomiju: Zeleno svijetlo za zaključke o hotelu As
Portal AnalitikaIzvor

Odbor je danas utvrdio i usvojio Prijedlog zaključaka povodom kontrolnog saslušanja ministra turizma, Branimira Gvozdenovića i v.d. sekretara Sekretarijata za razvojne projekte, Biserke Dragićević. Saslušani su ranije na odboru u vezi sa validnošću garancije za završetak radova na hotelu „As“ u Perazića Dolu. Poslanici Aleksandar Damjanović i Miloš Konatar predložili su pet zaključaka. Konatar je naveo da nijesu u dovoljnoj mjeri zaštićeni interesi države u slučaju raskida ugovora:

“Potrebno je uraditi reviziju ukupnih ulaganja u hotel As. Tražimo da se utvrdi odgovornost zbog čega je neko propustio da provjeri jednu tehničku i administrativnu stvar. Stav Skupštine i odbora treba da bude da se hotel As vrati u državno vlasništvo. Pozivamo VDT da u skladu sa svojim ingerencijama izvrši neophodne radnje kako bi se utvrdila odgovornost za štetu” naveo je on. 

DPS-ov Zoran Jelić kaže da zaključke treba malo modifikovati:

“ Skupština poziva nadležno tužilaštvo da u skladu sa ingerencijama izvrši neophodne radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti za eventualnu štetu nastalu izdavanjem nevažeće bankarske garancije i ubrza postupak po osnovu krivične prijave koju je podnijelo Ministarstvo turizma i održivog razvoja” kazao je između ostalog Jelić. 

SNP-ov Aleksandar Damjanović konstatovao je da bi bilo dobro da krivična prijava koju je ministarstvo podnijelo dobije ishod. 

Rešid Adrović iz DPS-a dodao je "da bi prvo trebalo prepustiti Tužilaštvu da utvrdi da li je bilo štete". 

Šteta u slučaju hotela As je jasna, kaže lider SNP-a Srđan Milić:

“Ako nijesmo spremni da stanemo iza toga onda ne znam zašto smo imali kontrolno saslušanje” kazao je on. 

Nakon rasprave i odgovarajućih modifikacija predloženog teksta zaključaka odbor je odlučio da predloži Skupštini da ih usvoji.

Odbor je usvojio i izvještaj o finansijskom poslovanju i radu Agencije za elektronske medije za prošlu godinu. Direktor Abaz Džafić između ostalog je naveo da je ostvarena pozitivna razlika između prihoda i rashoda u iznosu od oko 325 hiljada eura.

“ Obavještavam vas da će na kraju ove godine sa medijske scene nestati 15 emitera , koji su u najvećem dijelu svoje poslovanje doveli do toga da ih više ne bude na medijskom nebu” kazao je Džafić. 

Srđan Milić je prokomentarisao da je Agencija za elektronske medije bila jedan od ključnih zahtjeva SDP-a, Demosa i URA-e u pregovorima:

“ Pa kad čujem ove pohvale u finansijkom dijelu očigledno da imamo neke dileme vezano za politički dio kako se tamo sprovode aktivnosti” kazao je Milić. 

Na to je Džafić rekao “da ni njemu nije jasno zašto su bili predmet neke žestoke priče”

-Dobrodošli što se nas tiče, poručio je on. 

Zeleno svijetlo dobio je i finansijski i izvještaj o radu Agencije za ljekove i medicinska sredstva za 2015. 

Antena M 

Portal Analitika