Zanimljivosti

Kluni protiv Hulka: Izborna bitka i u Holivudu

Džordž Kluni i Riz Viterspun podržavaju Hilari Klinton, Mark Rufalo i Suzan Sarandon navijaju za Bernija Sandersa, a poneku slavnu osobu na svojoj strani ima i Donald Tramp. Američka izborna bitka vodi se i u Holivudu, gdje filmske zvijezde dio svog glamura posuđuju odabranim kandidatima.
Kluni protiv Hulka: Izborna bitka i u Holivudu
Portal AnalitikaIzvor

"Slavni donose više novca i više pažnje. Kada vas podupiru ljudi poput Klunija ili Bijonse, to vam podiže ugled", kaže Sara Briner, analitičarka specijalizovana za finansiranje političkih kampanja.

Zvijezde svojim političkim odabranicima daju milione dolara, naročito "teškaši" filmske industrije, poput direktora “DreamWorksa” ili reditelja Stivena Spilberga. Oni im organizuju i večere ili druga događanja na kojima gosti skupo plaćaju druženja s budućom predsjednicom ili predsjednikom.

Muzičke i filmske zvijezde zajedno su, na primer, peti najveći izvor donacija Hilari Klinton.

Ali u poređenju s nekim drugima to je ipak "sitniš". Holivud je ukupno tek 13. na listi donatora s 27 miliona dolara uloženih u ovogodišnju kampanju. Većinom je taj novac otišao demokratima. S Vol Strita je, na primjer, uloženo 231 miliona dolara, od čega su dvije trećine otišle republikancima.

No, nisu ni sve holivudske zvijezde poželjne. "Nito ne želi kontroverzne selebritije poput Mela Gibsona ili Džejn Fonde", rekao je Stiven Ros, autor knjige "Holivudska ljevica i desnica".

A koliko slavni donose glasova? "Nemoguće je izmjeriti", kaže Sara Majers.

U studiji dvojice ekonomskih analitičara tvrdi se da je televizijska zvijezda Opra Vinfri 2008. donijela milion glasova Baraku Obami. Ros naglašava da je Holivud demokratska tvrđava obični kliše. "Dva su Holivuda, poslovni i kreativni", kaže.

Direktori studija obično doniraju obe strane kako bi osigurali da zakoni protiv piratstva ili poštivanja autorskih prava budu na dnevnom redu obje strane.

Kreativni Holivud nesumnjivo je demokratski posljednjih pedesetak godina. Osim rijetkih imena poput Čarltona Hestona i Klinta Istvuda,  većina zvijezda navija za demokrate.

A šta dobiju za svoje dolare i blistave osmjehe? Privilegovani pristup.

"Nisu oni toliko navni da misle kako će uticati na političku agendu, ali ako nekome date milionski iznos, očekuje se, poželite li da razgovarate s predsjednikom, da vam to bude omogućeno", kaže Ros.

Kao i obično, Donald Tramp je i ovdje poseban slučaj. Pridružilo mu se vrlo malo zvijezda, a one koje jesu, nisu baš glamurozne, poput Džona Vojta ili bivšeg rvača Hulka Hogana.

N1info.com

 

Portal Analitika