Društvo

Vatrogasci. policija i građani u potrazi za Ognjenom

Podgorički vatrogasci opremljeni termo kamerama danas traže nestalog mališana Ognjena Rakočevića, objavljeno je na Fejsbuk stranici “Pronađimo Ogija”.
Vatrogasci. policija i građani u potrazi za Ognjenom
Portal AnalitikaIzvor

Termovizijske kamere omogućavaju da ljudsko oko sagleda ono što ne može da vidi. Svako tijelo emituje određenu količinu energije koja može da se registruje kamerom za termoviziju.

Na osnovu rezultata snimanja ili posmatranja kroz objektiv kamere, registruje se infracrveno ili toplotno zračenje i najnižeg stepena, a omogućava se izuzetno precizno mjerenje temperature bez ikakvog kontakta sa objektom čije se fizičke karakteristike mjere. Masovna upotreba sprovodi se u vojnoj industriji, pri sistemima odbrane, medicinskoj, pri odjeljenjima virusologije i bezbjednosnoj, kao mnogo naprednija tehnologija video nadzora.

Iz Uprave policije je Portalu Analitika saopšteno da su policijski službenici danas nastavili potragu za jedanaestogodišnjim Ognjenom Rakočevićem iz Podgorice, čije je udaljenje od kuće prijavljeno 4. maja.

"Policija i danas koordinira potragom na terenu. Od 10,00 časova pretražen je dio terena, dio obale i korita rijeka Cijevna i Ribnica, a ronioci su nastavili sa pretragom rijeke Morača, dok je helikopterom obiđen teren van Podgorice u više pravaca. Naime, od jutros su policijski službenici, zajedno sa pripadnicima drugih službi i institucija i sa građanima, na terenu pretražili kanjon rijeke Cijevna, obje obale, od mosta na Dinoši nizvodno i korito rijeke Ribnica obalno od tzv. Tenkovskog mosta u naselju Konik do Novog sela, kao i cjelokupni kompleks objekta Higijena Podgorica kod Vezirovog mosta sa bazenima i pećinama koje se nalaze u okviru ovog objekta a koje su pregledane termovizijskim kamerama Vatrogasne jedinice Službe za zaštitu i spašavanja MUP-a. Takođe, ronioci Regionalnog centra iz Bijele pretražuju rijeku Morača od mjesta Vukovci u Zeti do Skadarskog jezera, dok ronioci Vojske pretražuju dio Morače od sastavaka Zete i Morače pa do Vezirovog mosta. Policijski službenici su zajedno sa pripadnicima Vojske vojnim helikopterom danas nadletjeli i obišli teren ka Skadarskom jezeru, ka Baru, ka Nikšiću i Cetinju, kao i sjeverno, ka Kolašinu. Od 17,00 časova kreće nova potraga sa Trga nezavisnosti u centru Podgorice, gdje će policija shodno planu podijeliti okupljene građane u grupe kojima će koordinirati, radi obilaska i pretrage terena", precizirano je u saopštenju,

Policijski službenici u Podgorici – uniformisani sastav i službenici u civilu, kao i svi raspoloživi resursi Uprave policije i MUP-a i dalje su angažovani i pripravni u funkciji  Ognjenovog pronalaska. Za Ognjenom, osim policije, tragaju i druge službe, institucije, organi, nevladine organizacije, sportska i druga udruženja i građani.

"Još jednom molimo grupe građana da, ukoliko se radi pretrage budu organizovali samonicijativno, o tome blagovremeno obavijeste policiju kako bi se postigla korisna i blagovremena koordinacija i pretraga terena usmjerila u potrebnim pravcima. Takođe građane molimo da putem društvenih mreža ili na drugi način ne šire lažne ili neprovjerene informacije u vezi sa Ognjenovim nestankom. Još jednom koristimo priliku da zamolimo građane da svako korisno saznanje o Ognjenu jave policiji na broj 122. Broj 122 je jedinstveni policijski broj koji je dostupan non stop, besplatan je i putem ovog broja se može ostvariti više poziva istovremeno. Svaki poziv će biti provjeren", navedeno je u saopštenju.

Ognjen Rakočević ima plavu kosu, svijetao ten i plave oči a visok je oko 150 santimetara. Dječak boluje od autizma, a iz kuće je izašao u donjem dijelu trenerke, bez majice i bos. Građanima je za ove situacije, kao i za prijavu bilo kakvog korisnog saznanja o Ognjenu, na raspolaganju besplatni policijski broj 122 i porodici na telefon: 067/265-960.

Portal Analitika