Svijet

Tramp bi zabranio ulazak muslimana u SAD, ali postoji izuzetak

Donald Tramp, koji pretenduje na republikansku nominaciju za kandidata na američkim predsedničkim izborima, više puta je pozivao na privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD.
Tramp bi zabranio ulazak muslimana u SAD, ali postoji izuzetak
Portal AnalitikaIzvor

No, ovog puta je rekao kako bi novoizabrani gradonačelnik Londona Sadik Kan u tome bio izuzetak.

- Uvijek će biti izuzetaka - rekao je milijarder tom listu Njujork Tajms, odgovarajući na pitanje kako bi se njegov kontroverzni predlog o zabrani ulaska muslimanima primijenio na Kana, sina pakistanskog vozača autobusa i krojačice, koji je u subotu inaugurisan za novog gradonačelnika britanske prijestonice.

Tramp je izrazio zadovoljstvo zbog izbora Kana

- Lider postajete pružajući primjer, uvek je tako. Ako (Kan) bude dobro obavljao svoj posao... to će biti sjajno - dodao je.

Tramp je iznio ideju o zabrani ulaska muslimana u SAD nakon pogubnih napada islamističkih ekstremista u Parizu i Kaliforniji prošle godine. Muslimanske i grupe za zaštitu ljudskih prava, Trampovi demokratski rivali i mnogi protivnici u redovima republikanaca osudili su njegov tadašnji prijedlog kao kontraproduktivan i protivan američkim vrijednostima.

Sadik Kan (45), kandidat Laburističke partije, porazio je svog konzervativnog protivnika s rekordnom razlikom u glasovima. Kan je, govoreći o taktici konzervativaca, rekao da "oni koriste strah u pokušaju da okrenu razne etničke i vjerske grupe jedne protiv drugih, kao po scenariju Donalda Trampa". U intervjuu magazinu Tajm, Kan je izrazio želju da ode u SAD i vidi zanimljive programe koje sprovode gradonačelnici Njujorka i Čikaga, ali je istakao da će u posjetu morati da ode prije januara, za slučaj da Tramp pobijedi na predsjedničkim izborima 8. novembra.

- Ako Donald Tramp postane predsjednik, biću spriječen da odem tamo zbog moje vjere, što znači da ne mogu da sa američkim gradonačelnicima razmijenim ideje - zaključio je novi gradonačelnik Londona.

Izvor i foto: Blic/Tanjug

Portal Analitika