Kultura

Gostovanje CNP-a u Beogradu: Angažovanost je najveća vrlina

Crnogorsko narodno pozorište gostovalo proteklog vikenda u Narodnom pozorištu u Beogradu izvevši dva komada sa svog repertoara, "Očevi su grad(ili)" i "Urnebesna tragedija", koje je i tamošnja publika primila sa oduševljenjem.
Gostovanje CNP-a u Beogradu: Angažovanost je najveća vrlina
Portal AnalitikaIzvor

Iz nacionalnog teatra ističu da je na sceni "Raša Plaović" u subotu izveden autorski projekat Borisa Liješevića "Očevi su grad(ili)", a dan kasnije na Velikoj sceni "Urnebesna tragedija" koju je po tekstu Dušana Kovačevića režirao Veljko Mićunović.

Novinarka Blica Tanja Nježić istakla je "interesantan rediteljski rukopis" Borisa Liješevića u "Očevi su grad(ili)", koji je "došao do punog izražaja" kroz tretiranje vrlo aktuelne teme, "u markantnoj glumačkoj izvedbi ansambla CNP-a".

Glumica Olivera Viktorović kaže da predstava razgali i zabavi na "šarmantan, duhovit i maštovit način", a da zapravo govori "o strašno važnim stvarima, koje se tiču čitavog balkanskog regiona".

- Predstava pruža sjajne mogućnosti velikom ansamblu. Lijep timski rad cijele ekipe CNP-a morao je donijeti uspjeh. Riječ je o kompletnoj priči i kompletnoj predstavi kojoj upućujem sve pohvale - dodala je ova profesorica glume.

Direktorka poznate beogradske galerije "Haos", Borka Božović prati rad Liješevića, te mu upućuje pohvale.

- Među mlađim rediteljima, on je jedan od najinventivnijih i najozbiljnijih, jer kroz ležernu formu govori ozbiljno o onome što nam se dešava. To je pokazala i ova predstava. Ali, nijesam iznenađena, jer poznajem mnoge glumce. Poruka predstave oslikava sve ono što nosi ovo naše vrijeme koje je poništilo mnoge vrijednosti i koje je dovelo čovjeka do apsurda, tolikog da se zapitamo đe smo i šta radimo, dokle ovako i da li postojimo uopšte, ako postajemo neki svijet kome nijesu bitne vrijednosti, nego samo materijalno.

Glumica Ivana Šćepanović ocjenila je da je Liješevićeva predstava važna za njene kolege glumce koji su igrali požrtvovano.

Novinarka i urednica u redakciji za kulturu RTS-a, Olivera Milošević, kaže da je fascinira odlična generacija mladih glumaca, te da su je i stariji glumci "iznenadili i oduševili".

- Liješević je dobro spojio starinski i novi način glume, uz dobru priču koja je istinita, tačna, dokumentarna. Takav spoj je zaista genijalan.

Direktor Drame Narodnog pozorišta, Željko Hubač, kaže da ovu vrstu Liješevićeve teatarske forme jako dobro poznaje, jer je u tom pravcu još od predstave "Čekaonica".

- Gledajući ovu predstavu, u jednom trenutku prosto zanemarite dejstvo teatarskih sredstava, podredite se onome što je ispovjedna forma, što je, na neki način, najbolnije. Ta zapanjujuće direktna društveno-socijalna angažovanost ove predstave je njena najveća vrlina. Ovako direktno ispričana priča o liberalnom kapitalizmu koji nas je uhvatio i pokušao da uruši sve snove, nije optimistična, pa se bojim da je ta besperspektivnost, na neki način, otrežnjujuća, ali nijesam siguran da mi imamo energije da tako nešto prevaziđemo - zaključuje Hubač.

1005urnebesnaO drami "Urnebesna tragedija" glumica Vanja Milačić kaže da je "još jedna u nizu fenomenalnih predstava CNP-a", što potvrđuje da je u pitanju dobar i kvalitetan ansanbl, neprikosnoven na scenama bivše Jugoslavije.

- Ovu predstavu, koja zaista jeste urnebesna tragedija, treba svako da vidi - dodaje ona.

Glumcu Nenadu Stojmenoviću je drago što je Mićunović, kao mlad reditelj, lijepo iščitao dramski tekst, istakavši homogenost ansambla, dok urednik kulturne rubrike nedjeljnika NIN, Dragan Jovićević, kaže da je predstava jedan od najznačajnijih dramskih komada u Srbiji.

- Drago mi je da ona mijenja geografsku odrednicu i da na jednom potpuno drugom mjestu dobija jedan novi oblik i dimenziju. Drama Kovačevića u izvedbi ansambla CNP djeluje potpuno drugačije, potpuno svježe, te izgleda kao da je juče pisana, tako da je komad zaživio na potpuno drugačiji način.

Reditelj Egon Savin kaže kako je ponosan na svog nekadašnjeg studenta Mićunovića.

- Očekivao sam da će predstava biti dobra, ali ne u ovolikoj mjeri. Ansanbl CNP-a, sa kojim nijesam radio već deset godina, je baš u punom sjaju u ovoj predstavi - zaključio je on.

Dvije drame CNP-a izvedene su u Beogradu u sklopu obilježavanja 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore, a u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu.

Portal Analitika