Region

Hrvatska: Istraga o izjavama svještenika o NDH

Policijska uprava splitsko-dalmatinska će istražiti izjave hrvatskog svještenika Luke Prcele zbog izjava tokom mise u Splitu u kojima je veličao NDH.
Hrvatska: Istraga o izjavama svještenika o NDH
Portal AnalitikaIzvor

"Obaviještavamo vas da će policija na osnovu dostupnih javnih izvora analizirati sadržaj izjave kako bi utvrdili ima li elemenata za postupanje policije u smislu pokretanja odnosno sprovođenja istrage", kazali su iz PU splitsko-dalmatinske.

Iz kancelarije Državnog tužilaštva u Splitu je, takođe, rečeno da će razmotriti izjavu svještenika da bi se utvrdilo da li ona sadrži elemente nekog kažnjivog djela, prenijela je regionalna N1.

Hrvatski svještenik Luka Prcela izjavio je u nedjelju da mu nije žao što je na propovjedi na misi u Splitu rekao da "nikako ne može oprostiti" predsjednici Kolindi Grabar Kitarović njenu izjavu da Nezavisna država Hrvatska (NDH) nije bila nezavisna i da je bila zločinačka.

Prcela je za Hinu rekao da je samo propovijedao jevanđelje.

Svještenik je istakao da mu "nikada neće biti žao", uprkos tome što mu je Grabar Kitarović odgovorila na svom Fejsbuk profilu da mu oprašta njegovu izjavu i da se treba okrenuti budućnosti.

"Šta je to toliko uznemirilo sve moguće ljude čitavoga svijeta? Zovu, viču, galame, a ja ni kriv ni dužan. Ja sam samo propovijedao jevandelje", rekao je Prcela.

Na pitanje stoji li u jevanđelju političko prozivanje hrvatske predsjednice ili je to njegov lični stav, on je odgovorio da niko nema pravo da ga udara po obrazu i da ima pravo da brani svoje dostojanstvo.

Za NDH je rekao da je bila "legalna i međunarodno priznata država, te jednako nezavisna kao i ova današnja".

Upitan misli li kako je u redu da svještenik s propovjedaonice govori takve stvari, Prcela je rekao da ne bi tako govorio da ne misli na taj način.

Izvor: b92.net

Portal Analitika