Abiznis

U Baru održan stručni skup o maslinarstvu

U Baru je održan stručni skup o maslinarstvu i maslinovom ulju, na kom su maslinari dobili informacije i odgovore na brojne dileme i pitanja u vezi sa maslinarskom proizvodnjom, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
U Baru održan stručni skup o maslinarstvu
Portal AnalitikaIzvor

“Kako odabrati odgovarajuće sorte masline, koje agrotehničke mjere primijeniti i kako proizvesti kvalitetno djevičansko i extra djevičansko maslinovo ulje bile su teme edukativnog, stručnog skupa koji je održan u Baru, u organizaciji društva maslinara Bar i opštinskog Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj”, kaže se u saopštenju.

Stručni skup je otvorio predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković, a predstavnica Ministarstva, generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica, istakla je uspješnu saradnju udruženja maslinara i Ministarstva.

“Takođe je ukazala na značaj ovakvih predavanja, jer smo mala zemlja i svakako ne možemo parirati kvantitetom, pa je važno znati kako da proizvedemo kvalitetno ulje jer imamo sve predispozicije za to”, naveli su iz Ministarstva.

0905masline2

Kako se navodi, predavanja su održali eminentni naučni radnici u oblasti maslinarstva iz Splita – Mirela Žanetić, Gabrijela Vuletin Selak, Maja Jukić Špika i Jakša Rošin.

“Hrvatska je znatno odmakla u proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja i iskustva te zemlje, koja je u potpunosti implementirala evropsko zakonodavstvo, mogu biti od značajne koristi crnogorskim proizvođačima”, kaže se u saopštenju.

Nakon stručnih predavanja, dodaju iz Ministarstva, crnogorski maslinari, kao i ostali prisutni su imali priliku da senzorski ocijene više vrsta maslinovog ulja.

 “Maslinari koji su bili prisutni u velikom broju, aktivno su učestvovali u diskusiji, a dobili su i odgovore na brojne dileme i pitanja vezana za maslinarsku proizvodnju”, kaže se u saopštenju.

Izvor: Mina business

Portal Analitika