Društvo

Vlahović sa predstavnicima STO o saradnji

Ministarka nauke Sanja Vlahović sastala se danas sa predstavnicima Svjetske trgovinske organizacije WTO i toBrižit Čilala, direktorom Instituta za trening i tehničku saradnju i Johanom Humanom, direktorom Odsjeka za WTO sporazume, koji u Crnoj Gori borave zahvaljujući projektu Univerziteta Crne Gore, tačnije prof. dr Gordane Đurović, sa Ekonomskog fakulteta, koja je akademski koordinator za projekat organizacije WTO Regionalnog kursa trgovinske politike u Crnoj Gori.
Vlahović sa predstavnicima STO o saradnji
Portal AnalitikaIzvor

Naime, WTO  Regionalni kurs trgovinske politike izuzetno je značajan događaj za čiju organizaciju se utrkuje veliki broj zemalja, tj. Univerziteta širom Evrope. Univerzitet Crne Gore podnio je aplikaciiju u februaru 2016. preko naše Stalne misije pri WTO-u i ušao u najuži izbor za partnera WTO-u u organizaciji regionalnog kursa obuke/RTPC Svjetske trgovinske organizacije za zemlje Centralne i Istočne Evrope i Kavkaza.

Kurs traje osam nedjelja i ukoliko Crna Gora bude selektovana za zemlju domaćina, Ekonomski Fakultet Univerziteta Crne Gore bio bi domaćin ovog značajnog događaja.

Ministarka Vlahović istakla je da Ministarstvo nauke Crne Gore snažno podržava napore Univerziteta Crne Gore i Ekonomskog fakulteta da budu domaćini ovog kursa ističući da mogu da računaju na punu podršku ovog resora ukoliko Crna Gora bude selektovana.

Ministarka Vlahović predstavnike WTO upoznala je i sa razvojem nauke u Crnoj Gori, projektima i aktivnostima koje ovaj resor sprovodi od svog osnivanja, posebno potencirajući nastupajući zaokret u Strategiji naučnoistraživačke djelatnosti koja će biti usmjerena na prevazilaženje jaza između biznisa i nauke i sve većeg stavljanje nauke u službu privrednog rasta i razvoja države.

"Sa tim u vezi ona je istakla skori završetak radova na Inovaciono-preduzetničkom centru Tehnopolisu u Nikšiću, kao i pripreme na izgradnji prvog naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima saradnje Ministarstva nauke i crnogorske naučnoistraživačke zajednice sa Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Portal Analitika