Društvo

Postupci protiv 89 državnih funkcionera

Agencija za sprječavanje korupcije je, nakon što je 31. marta istekao zakonski rok za predaju redovnog godišnjeg izvještaja o prihodima i imovini, podnijela je 89 zahtijeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv funkcionera na državnom nivou koji nijesu ispunili svoju zakonsku obavezu, saopšteno je Portalu Analitika iz te institucije.
Postupci protiv 89 državnih funkcionera
Portal AnalitikaIzvor

Paralelno sa pokrenutim prekršajnim postupcima, koji se vode pred nadležnim sudovima,u Agenciji su pokrenuti i upravni postupci protiv javnih funkcionera koji nijesu ispunili obavezu po istom osnovu. Agencija će, nakon sprovođenja upravnih postupka, te utvrđivanja činjenica i okolnosti, donijeti odluke o tome da li su funkcioneri prekršili Zakon o sprječavanju korupcije, i obavijestiti organe vlasti u kojima vrše javnu funkciju radi daljeg postupanja i sankcionisanja.

Agencijaće u narednom periodu nastaviti sa podnošenjem zahtijeva zapokretanjem prekršajnih postupaka i protiv funkcionera na lokalnom nivou.

Najažurniji u prijavljivanju prihoda i imovine, kao i prethodnih godina bili su sudije, tužioci, poslanici i ministri, dok su najneažurniji bili funkcioneri na lokalnom nivou. 

Portal Analitika