Kultura

Otvoren 11. Sajam knjiga i obrazovanja: Knjiga oplemenjuje svaki prostor i život koji dotakne

Svojoj djeci govorim da, u životu punom podjela, jedna od najznačajnijih koja će ih pratiti jeste: da li su od onih koji čitaju, ili od onih koji ne čitaju. Viktor Igo zapisao je da kada naučitete da čitate, zapravo zapalite vatru, i da svaki pročitani slog predstavlja po jednu luču njenog plamena, kazala je umjetnička direktorica Ksenija Popović na otvaranju 11. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.
Otvoren 11. Sajam knjiga i obrazovanja: Knjiga oplemenjuje svaki prostor i život koji dotakne
Portal AnalitikaIzvor

Ona je podsjetila da su na ovu najmasovniju kulturnu manifestaciju u protekloj deceniji ljubitelji pisane riječi obišli oko 300.000 puta, te da im je namjera da svake godine novim generacijama "usade ljubav prema knjigama, a da neke koji knjige pišu pretvorimo u njihove poznanike ili možda prijatelje".

- Dragocjen je dar čitanja koji, ako odluče da prisvoje, niko im nikada ne može oduzeti, a koji će im život obogatiti onako kako ne mogu novac, slava ili bilo što propagiraju primamljiviji vidovi zabave današnjeg doba - navela je ona, te dodala da je to razlog što na ovom sajmu sarađuju s Ministarstvom prosvjete, te što su poseban segment umjetničkog programa posvetili najmlađima.

- Kako je kazao Vudi Alen, "niti vas boravak u garaži čini automobilom, niti vas boravak u crkvi čini vjernikom". Dakle, prestanimo se ljutiti što su knjige u garaži, jer neće zbog toga izgubiti vrijednost. Knjiga je nešto što, gdje god ona bila, oplemenjuje svaki prostor i svaki život koji dotakne - zaključila je Popović u svom obraćanju.

Novi suorganizator sajma je Ministarstvo prosvjete, a ministar Predrag Bošković je izrazio zadovoljstvo i veliku čast što podgoričkom sajmu dodaju i dio koji se tiče obrazovanja.

- Ministarstvo prosvjete odlučilo je da se ove godine aktivnije uključi u organizaciju sajma knjiga, te imamo veliki broj aktivnosti koji ćemo ovdje organizovati. Najvažnije je da ćemo promovisati koncept stručnog obrazovanja, koji je izgubio kopču s porodicom. Takođe, želimo da uskladimo tržište rada sa obrazovanjem, a srednje stručno obrazovanje otvara mogućnost za zaposlenje jer je riječ o poslovima na kojia radi skoro 20.000 stranih državljana. Mislim da to mogu da rade i državljani Crne Gore, pa je jedna od ključnih stvari promocija i pozicioniranje srednjeg stručnog obrazovanja - rekao je Bošković, te zahvalio

izdavačkoj kući Nova knjiga "koja već 11 godina radi jedan fantastičan posao, jer u Crnu Goru i Podgoricu dovodi veliki broj eminentnih pisaca i svega onoga što je nabitnije kada je pisana riječ u pitanju".

U ime Republike Češke, zemlje-gosta ovogodišnjeg sajma, Petr Šmejkal, inače šef diplomatske misije te članice EU u Crnoj Gori, naglasio je kako su se s posebnim zadovoljstvom odazvali pozivu organizatora.

- Želja nam je da prijateljsku i tradicionalnu saradnju između naše dvije zemlje dodatno ojačamo i u oblasti kulture i obrazovanja, i da našu zemlju predstavimo kao tradicionalno omiljenu turističku destinaciju. Drago mi je i da se predstavimo u toku češkog predsjedavanja Višegradskom četvorkom, i to na Dan Evrope i dan kada je krajem II Svjetskog rata oslobođen Prag - istakako je Šmejkal.

On je najavio da će posjetioci na štandu Češke biti u prilici da upoznaju i književnost i njegovu zemlju, a djeca će moći da pogledaju animirani serijal "Krtica".

Direktor izdavačke kuće Nova knjiga Predrag Uljarević podsjetio je na prošlogodišnje gostovanje nobelovca Marija Vargasa Ljose u Crnoj Gori, kada je ustanovljena nagrada Književni plamen, čiji je bio i prvi dobitnik. Vargas Ljosa je sada počasni predsjednik žirija, koji još čine Uljarević, kao i prof. dr Sonja Tomović Šundić, prof. dr Siniša Jelušić i prof. dr Aleksandar Jerkov. Citirajući odluku žirija kojom je Književni plamen ove godine pripao Klaudiju Magrisu, direktor Nove knjige je istakao da su književni pogled i širina imaginacije tog pisca, horizont znanja ovog uglednog germaniste i dugogodišnjeg profesora univerziteta, već nekoliko godina glavnog kandidata za Nobelovu nagradu, "glavni razlog da se žiri za dodjelu nagrade Književni plamen odlučio da to priznanje za doprinos svjetskoj književnosti i progresivan, demokratski stav prema savremenom svijetu i problemima sa kojima se on nosi, dodijeli Klaudiju Magrisu".

- Magrisova vizija obuhvata daleke i bliske prošlosti, realne ljude, istorijske ličnosti i savremenike, događaje i želje, ali sve vrijeme pripovijedanje je vođeno nekim savršeno plemenitim ciljem. Taj cilj, ideal visokog humanizma kao u svakog velikog pisca, osnovni zakon književne umjetnosti i svakog pravog remek-djela književnosti, kod Magrisa je plod volje za istraživanjem i povezivanjem koje znanju daje posebno mjesto u njegovom pripovijedanju... Zato on usvaja da u književnosti ima mnogo različitih ideoloških stanovišta i da se ne mora birati samo i isključivo jedno, dok pisac putuje sve do ništavila ali se iz iz njega uvijek vraća - što je najviši akt humanizma i plod najdubljeg uvjerenja u čovjekovu slobodu i književnim dijelom otjelotvorenu riječ - zaključio je Uljarević te uručio ovo priznanje čuvenom književniku.

Magris se nakon uručivanja obratio biranim riječima, ističući da ih nema mnogo, ali da svakako želi da ih uputi još jednom i Vargasu Ljosi koji je, prema njegovim riječima, i voom prikom pokazao svoju širinu "nešto što kod njega izuzetno cijenim".

- Ako neko može s mjerom da prihvati nagradu, to je zato što zna da to nije samo njegova zasluga, već i mnogih drugih: od onih koji su doprinijeli da shvatim ono što ranije nijesam mogao, do onih od kojih sam saznao kako funkcioniše svijet. Zato ova nagrada treba da bude podijeljena i svima onima koji su mi pomogli i pomažu da u ovom trenutku budem to što jesam. Papa Grgur Veliki jednom je rekao da bez svoje braće ne bi shvatio najosnovnije stvari u životu. Kad već to kaže jedan veliki papa, možemo ga citirati i dodati da u tome ne učestvuju samo braća, već i sestre širom svijeta - rekao je čuveni italijanski pisac nakon što je primio Književni plamen.

Svečanost otvaranja zaokružena je nastupima studenata Muzičke akademije sa Cetinja, dok je ceremoniji prethodila konferencija za novinare na kojoj je govorio Magris.

Drugi dan počeće programom u Dječijem kutku od 11 do 13 časova, a uslijediće jednočasovna muzička radionica u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Srednja stručna škola "Sergije Stanić" iz Podgorice biće promovisana od 14 časova, sat kasnije Ministarstvo prosvjete organizovaće panel čija je tema "Obrazovanje odraslih - cjeloživotno učenje", dok će od 16 časova svoju promociju imati Srednja stručna škola "Ivan Uskoković" iz Podgorice i Gimnazija "25. maj" iz Tuzi. ZUNS od 17 časova organizuje predstavljanje Nenada Vujadinovića. Ministarstvo infomaconih tehnologija prirediće od 18 časova panel kome će prisustvovati i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović. Zemlja-gost, Češka predstaviće se od 19 časova predavanjem Františeka Šisteka o viševjekovnim vezama te zemlje sa Crnom Gorom. Program će biti zatvoren susretom s Marinom Vujčić od 21 čas, čija će moderatorka biti Sonja Živaljević.

K.J.

Portal Analitika