Turizam

Sjutra prezentacija Travellife, međunarodno prepoznata šema hotelskog i turističkog smještaja

U okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, u Budvi će se u utorak 10. maja, u hotelu Sentido Tara, sa početkom u 11 časova, održati prezentacija međunarodno prepoznate šeme sertifikacije za hotelski i turistički smještaj - Travelife.
Sjutra prezentacija Travellife, međunarodno prepoznata šema hotelskog i turističkog smještaja
Portal AnalitikaIzvor

Travelife pomaže turističkim poslenicima da poboljšaju svoje poslovanje i smanje operativne troškove, kroz unapređenje  ekoloških, društvenih i ekonomskih praksi. Travelife je dizajniran kao pristupačan i fer sistem sertifikacije koji doprinosi poboljšanju održivosti poslovanja, a samim tim i profitabilnosti.
 
Hoteli i smještajni kapaciteti koji zadovolje standard koji nameće Travelife, preko ispunjenja seta kriterijuma, formalno dobijaju sertifikat kojim promovišu svoja postignuća na polju zaštite životne sredine i održivog poslovanja. Travelife kriterijumi tiču se upravljanja objektom, zaštite životne sredine, prava zaposlenih, ljudskih prava i brige o lokalnoj zajednici, kao i kvaliteta u ukupnom lancu ponude (dobavljači i gosti). Učlanjenjem u Travelife zajednicu, hoteli stiču niz prednosti i značajnu marketinšku podršku u promociji svojih objekata preko turoperatora, kao i preko vodećih oglašivača kao što su - booking.com, Expedia, itd. Vodeći turoperatori sve više traže posjedovanje Travelife sertifikata, a prije svih taj zahtjev postavljaju TUI Travel, kao i Thomas Cook, Neckermann i drugi.

Na prezentaciji će vas o važnosti ekosertifikacije u turizmu i aktivnostima Ministarstva održivog razvoja i turizma u toj oblasti, upoznati generalni direktor Direktorata za upravljanje destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Petričević. O značaju ove sertifikacione šeme, i njenim prednostima, govoriće predstavnica Travelife-a Fiona Hamfiris, predstavnik TUI grupe Tom Džonson i predstavnik TUI Rusija, Sinan Akar. Travelife kriterijume predstaviće ovlašćeni revizor za Travelife Ivan Vukoje, dok će crnogorska iskustva sa ovom sertifikacionom šemom približiti Radenko Vrhovac iz hotela Sentido Tara, koji je u procesu resertifikacije.

Sertifikati se dodjeljuju nakon obavljenih stručnih pregleda kriterijuma, posebno u oblastima koje se odnose na poslovanje u skladu sa ekološkim principima, ograničenje potrošnje energije i mjere energetske efikasnosti, graničenje potrošnje vode, održivi saobraćaj, redukciju otpada.  Sertifikovani, odnosno održivi hoteli tako, osim što smanjuju troškove poslovanja, mogu povećati konkurentnost i poslovati cijele godine.
Kroz projekat Razvoj niskokarbonskog turizma svi zainteresovani hotelijeri dobiće podršku u vidu obuke ili angažovanja ovlašćenih revizora za dodjelu sertifikata, kao i kroz učešće u troškovima sertifikacije i podršku promociji sertifikovanih turističkih objekata, u saradnji sa međunarodnim, nacionalnim i lokalnim institucijama.

Portal Analitika