Društvo

Neformalni rad, od izazova do rješenja

Ministraka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević govorila je danas, na prezentaciji Nacionalnog izvještaja o razvoju po mjeri čovjeka za 2016. godinu „Neformalni rad: od izazova do rješenja“.
Neformalni rad, od izazova do rješenja
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaj nudi fokusiranu perspektivu i analizu okolnosti u Crnoj Gori, kao i strategiju za smanjivanje obima neformalne ekonomije i napredak razvoja po mjeri čovjeka.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj svojom misijom već 50 godina, u 170 država svijeta, daje svoj doprinos izgradnji društva koje se može oduprijeti izazovima savremenog doba, pokrenuti i unaprijediti kvalitet života svih ljudi.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) već više od jedne decenije je prisutan i u Crnoj Gori.

Ministarka Kovačević je ovom prilikom čestitala jubilej od 50 godina i zahvalila timu eksperata koje je angažovao UNDP, koji su svoj doprinos dali izradi Izvještaja.

U svom govoru ministarka Kovačević naglasila je da u Crnoj Gori, slično kao i drugim zemljama, ima različitih procjena u vezi sa veličinom sive ekonomije i neformalnog rada. Intenzivne aktivnosti koje se sprovode u cilju suzbijanja sive ekonomije dobijaju sve više na značaju a ogledaju se kako kroz zakonodavni okvir, tako i konkretne operativne aktivnosti,saradnju i edukaciju.

Preporuke koje se odnose na politiku formalizacije biće osnova za dalje kreiranje politika u smislu reformi i unapređenja onih sistema koje je ovo Istraživanje označilo kao bitne učesnike u ovom procesu.

„Iz perspektive razvoja po mjeri čovjeka, rad a ne poslovi i zapošljavanje, je relevantan koncept i stoga ovaj Izvještaj u fokus stavlja rad, odnosno stvaranje uslova za rad, koji su u funkciji razvoja po mjeri čovjeka. Više prilika i više mogućnosti za rad, a time i dostojanstven život od svog rada, treba da je suština svih razvojnih strategija i politika“, istakla je ministarka Kovačević.

Pored ministarke Kovačević, predstavnicima vladinog, nevladinog i akademskog sektora, međunarodnih organizacija, ambasada i medija koji su prisustvovali prezentaciji Izvještaja obratili su se i Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori i prof. dr Milorad Katnić, glavni autor Izvještaja.

Portal Analitika