Region

Skandal potresa SPC: Smjene zbog nestalog četiri kilograma zlata

Profesor beogradskog Bogoslovskog fakulteta protojerej-stavrofor Radomir Popović smijenjen je s dužnosti starješine beogradske crkve Ružice i Kapele Svete Petke zbog sumnje da je finansijskim zloupotrebama oštetio crkvu za višemilionski iznos. Odluku o njegovoj smjeni donioo je patrijarh Irinej, a protiv njega je pokrenut i crkvenosudski postupak, pišu "Novosti".
Skandal potresa SPC: Smjene zbog nestalog  četiri kilograma zlata
Portal AnalitikaIzvor

Komisija formirana po nalogu patrijarha Irineja koju je predvodio patrijarhov vikar vladika Arsenije, nedavno je izvršila vanrednu finansijsku kontrolu u crkvi Ružici. Uvidom u arhiv i u stanje u crkvenoj kasi primijećen je niz propusta u raspolaganju parohijskim novcem.

U crkvenim krugovima nezvanično se pominje da je u trenutku popisa nedostajalo čak četiri kilograma dragocenosti - kilogram zlata i tri kilograma srebra. Istovremeno, u parohijskoj kasi zatečen je veći broj zlatnih novčića bez priznanica i ikakve prateće dokumentacije o njihovom poreklu.

- U Crkvi se dugo sumnjalo u to da se iz crkve Ružice odliva veliki novac. Glas o zloupotrebama stigao je i do patrijarha Irineja, koji je rešio da stane na put krađi - kaže izvor "Novosti" iz vrha SPC. - Formirana je komisija koja je napravila presek finansijskog stanja, poslije čega je odlučeno da Popović odmah bude smijenjen s mjesta sterješine hrama i da se otvori zvanična crkvena istraga. Nije isključeno ni da Patrijaršija podnese krivične prijave zbog ovih zloupotreba.

Na Popovićevo mjesto postavljen je arhijerejski namjesnik Vladimir Vukašinović, takođe sveštenik ovog hrama. Među prvim potezima koje je povukao po preuzimanju dužnosti bila je smjena dotadašnjeg blagajnika protojereja-stavrofora Dragomira Sanda, takođe profesora Bogoslovskog fakulteta.

U vrhu SPC ne kriju da je riječ o velikom skandalu, budući da su crkva Ružica i Kapela Svete Petke među najvećim beogradskim svetinjama i mjesta izuzetnog poštovanja vjernika.

- Otuđeno zlato i srebro potiče od dobrovoljnih priloga vjernika. Veliki broj ljudi daruje crkvu vrednim lančićima, prstenjem i zlatnim novcem. Ove dragocjenosti namijenjene su pretapanju u crkvene bogoslužbene predmete - posude, ukrase za ikone, pozlate... U ovom slučaju skupocjeni materijal u trenutku provjere nije zatečen u crkvi, ali ni kod zlatara s kojim je posao ugovoren - tvrdi izvor "Novosti".

Portal Analitika