Svijet

Kameron: I rat moguć ako izađemo iz EU

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je da bi izlazak Britanije iz EU povećao rizik od rata i da bi ta zemlja skupo platila okretanje leđa Uniji.
Kameron: I rat moguć ako izađemo iz EU
Portal AnalitikaIzvor

Kameron je tu poruku uputio u govoru o nacionalnoj bezbjednosti koji je održao pred diplomatama i predstavnicima tabora "za" i "protiv" daljeg članstva u EU, uoči referenduma o daljem članstvu Britanije u Uniji koji će biti održan 23. juna, prenosi AP.

"Izolacionizam nikada nije donio dobro ovoj zemlji", istakao je on, dodavši da istorija pokazuje kako Britanija ne može da stoji po strani dok Evropa ulazi u sukob.

Upozorivši da bi i sam mir mogao da bude ugrožen eventualnim izlaskom Britanije iz EU, Kameron je ukazao da je Unija pomogla u pomirenju zemalja koje su se decenijama sukobljavale.

"Britanija ima suštinski nacionalni interes da održava zajednički evropski cilj izbjegavanja sukoba između evropskih zemalja", rekao je Kameron.

Prema njegovim riječima, odluka o članstvu u EU je i odluka o mjestu Britanije u svijetu i o tome kako će ta zemlja ostati bezbjedna i kako može da djeluje u Evropi i širom svijeta, "a ne samo da prihvata svijet kakav drugi diktiraju".

"Želim da pokažem da je, ako volite svoju zemlju, ako želite da ostane snažna u svijetu i da građani ostanu bezbjedni, naše članstvo u EU jedno od sredstava koje nam pomaže da to i ostvarimo", poručio je Kameron.

Takođe je izazvao zagovornike izlaska iz EU, među kojima su i neki od njegovih najbližih saveznika, da pokažu da će Britanija biti bezbjednija i u većem blagostanju ukoliko napusti 28-člani blok.

Rojters ocjenjuje da je britanski premijer održao "veliki, hrabar, patriotski" govor u prilog ostanka Britanije u EU, s porukom da je članstvo pomoglo u zaštiti zemlje i pojačalo njenu moć na svjetskoj sceni.

Izvor: b92.net

Portal Analitika