Abiznis

UNDP: Danas o neformalnom radu

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori predstaviće danas Nacionalni izvještaj o razvoju po mjeri čovjeka za ovu godinu pod nazivom Neformalni rad - od izazova do rješenja.
UNDP: Danas o neformalnom radu
Portal AnalitikaIzvor

„Izvještaj je posvećen aktuelnoj temi neformalnog rada, koja utiče ne samo na ekonomiju, već na sve segmente društva“, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Izvještaj će biti predstavljen povodom 50-ogodišnjice od osnivanja UNDP-a, kao i 15 godina djelovanja te organizacije u Crnoj Gori.

Iz UNDP-a su kazali da izvještaj ukazuje na to da je svaka treća osoba u Crnoj Gori u potpunosti ili barem djelimično neformalno angažovana, što dovodi do toga da je izložena brojnim rizicima, poput slabe socijalne i zdravstvene zaštite, nebezbjednih radnih uslova i mogućeg gubitka zarade.

„Izvještaj nudi analizu uzroka i posljedica sive ekonomije i neformalnog zapošljavanja u kontekstu razvoja po mjeri čovjeka, odnosno obezbjeđivanja mogućnosti ljudima da uživaju dug, zdrav i kreativan život“, dodaje se u saopštenju.

Cilj izvještaja je da se kroz prikaz činjenica, podataka i konkretnih preporuka za smanjenje neformalnog rada pokrene javni dijalog na tu temu, podstaknu donosioci odluka, pridobije podrška za promjene i utiče na cjelokupne strukturne reforme kojima Crna Gora teži.

Portal Analitika