Crna hronika

DN: Inspektor je tražio pretres, dežurna tužiteljka odbila

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici demantovalo je navode, objavljene u Vikend novinama, da je odbilo inicijativu policije za izdavanje naredbe za pretrese na više lokacija nakon što je na brdu Gorica pronađen dobro sakriven arsenal naoružanja, za koji se vjeruje da pripada takozvanom zagoričkom klanu. Redakcija Dnevnih novina je u današnjem broju odgovorila osnovnoj državnoj tužiteljki Ljiljani Klikovac.
DN: Inspektor je tražio pretres, dežurna tužiteljka odbila
Portal AnalitikaIzvor

Poštovana tužiteljko Klikovac, 

U duhu veoma korektne dugogodišnje saradnje, a prvenstveno u cilju objektivnog informisanja javnosti, kao društveno odgovoran novinar i urednik, u obavezi sam da Vama i javnosti objasnim činjenice u vezi sa nastalim tekstom.

Informaciju da je dežurni tužilac, a sada ću mu navesti i ime Biljana Medenica, odbio inicijativu policije da zatraži pretres na tri objekta, koje koriste tri bezbjednosno interesantne osobe, za koje inspektori imaju čvrste sumnje da se dovode u vezu sa puškama, prigušivačima i municijom nađenom na Gorici, dobila sam od više provjerenih i pouzdanih izvora i u njihovu istinitost nemam nikakve sumnje.

Naime, prema saznanjima DN, koja ovom prilikom objavljujemo, policijski inspektor, koji je rukovodio akcijom, 6. maja, oko 14.30 časova telefonom je sa lica mjesta obavijestio dežurnog tužioca Medenicu da je nađeno oružje. Tužiteljka je potom dala ovlašćenje da se obavi uviđaj. Po završetku uviđaja, isti inspektor se u prostorijama Osnovnog tužilaštva susreo sa tužiteljkom i u direktnom razgovoru joj predočio sva operativna saznanja, koja ja policija ima, uz uvjerenje da je riječ o čvrstoj sumnji da se nađeno oružje dovodilo u vezu sa tri pripadnika takozvanog "zagoričkog klana”. Prema kazivanju pouzdanih izvora DN, ovaj inspektor je tokom razgovora kod Medenice, u prisustvu još jednog tužioca, inicirao da tužilaštvo zatraži od suda izdavanje naredbe o pretresima. Ona je to, prema riječima istih sagovornika, odbila, uz obrazloženje da nema dovoljno elemenata za takav zahtjev i da će izdati naredbu za vještačenje, pa da će po prispijeću rezultata odlučiti da li će tražiti i pretrese, što bi nakon protoka određenog vremena, složićete se, izgubilo značaj. O svemu navedenom postoji i službena zabilješka u policijskoj evidenciji.

Bez namjere da raspirujem lošu komunikaciju između Osnovnog državnog tužilaštva i policije, nadam se da ćemo svi zajedno doprinijeti konstruktivnosti u daljem radu, a sve sa namjerom da se stane na put kriminalnim grupacijama i pojedinacima, kojima jedino u prilog idu ovakvi odnosi.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika