Politika

Danijel Server: Crnoj Gori nedostaje dobra opozicija

Fantastičan posao za ovih deset godina Crna Gora je uradila u međunarodnim integracijama. Dobar posao napravila je i na ekonomskom planu, u dobrom dijelu konsolidovala je i svoje institucije. Sve su to dobre vijesti, a nema previše država na Balkanu koje imaju toliko dobrih vijesti, rekao je za DN Danijel Server.
Danijel Server: Crnoj Gori nedostaje dobra opozicija
Portal AnalitikaIzvor

Profesor vašingtonskog univerziteta „Džon Hopkins" i dugogodišnji potpredsjednik Američkog instituta za mir, ovih dana bio je gost podgoričkog Fakulteta političkih nauka, gdje je studentima govorio o dometima crnogorske nezavisnosti. Upravo tom temom počeli smo i intervju za Dnevne novine.

DN: Ove godine obiježavamo 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore. Kako, je, po Vašoj ocjeni, potrošena ta decenija?

SERVER: Mislim da je Crna Gora u dužem periodu odradila dobar posao, prije svega zato što je izbjegla rat i najgore etničke podjele. Crna Gora je uradila dobar posao i na ekonomskom planu, u dobrom dijelu konsolidovala je i svoje institucije.

DN: Podsjetiću Vas da ste te 2006. godine bili protiv uslova da referendumska većina bude 55 odsto...

SERVER: Da, bilo je sasvim neosnovano od EU da traži takve uslove za referendum. Ali Crna Gora je ostvarila nezavisnost i uz takve uslove. Sa ove distance se čini da je i bolje što ste ostvarili tako visoku prednost, jer niko nije mogao, niti sad može da dovede u pitanje taj ishod.

DN: U međuvremenu su se desili i ubrzani integrativni procesi u EU i NATO. Vaš komentar?

SERVER: To je fantastično. Sve je urađeno za rekordno kratko vrijeme. Crna Gora je od starta počela da usmjerava svoje vojne snage da budu kompatibilne sa NATO, i u veoma kratkom roku će postati članica NATO. Mnogi su ranije bili skeptični da je Crna Gora u stanju da ispregovara članstvo u EU, ali ona ih je dematovala i na dobrom putu je ka tom cilju. Zadržala je unutrašnju multietničku zajednicu i dobre odnose sa susjedima, čak i sa hrvatskom sa kojom još ima otvoreno pitanje Prevlake. Uspostavljena je granica sa Kosovom, sa BiH, imate dobre odnose i sa Srbijom, uprkos otporu u Srbiji prema crnogorskoj nezavisnosti. Sve su to dobre vijesti, a nema previše država na Balkanu koje imaju toliko dobrih vijesti.

DN: Mnogi analitičari ocjenjuju da Crnoj Gori još nedostaje promjena vlasti kao „dokaz" demokratije. Kako Vi objašnjavate dug vijek Mila Đukanovića na vlasti?

SERVER: Jednostavno imao je glasove. I još ih ima. Osim toga, glavni dio opozicije se ponašao vanustavno. To je opozicija koja ne može da tvrdi kako želi da vodi ovu državu, jer nije ni željela tu državu, nije htjela nezavisnost Crne Gore. Tako da ne vidim kako na taj način mogu doći na vlast. A demokratija zahtijeva i opoziciju koja je u stanju da dođe na vlast, da je preuzme. Potrebno je imati opoziciju koja ima realne šanse da osvoji vlast. Mislim da upravo to nedostaje Crnoj Gori.

DN: Da li su potrebne te promjene i kad vlast postiže rezultate o kojima ste i sami govorili?

SERVER: Ne govorim o dobrim rezultatima vlasti, već o zdravlju sistema. Pravi, zdrav demokratski sistem je ona koji ima kapacitet i za promjenu vlasti, naravno po demokratskim pravilima. Evo, pogledajte recimo američke izbore. Niko danas ne može da zna ko će biti predsjednik Amerike od januara. To je primjer prave šanse za promjenu vlasti. Naravno, demokratija ne isključuje i da neka partija dobija najviše glasova 20 godina u kontinuitetu, pa i duže, ali ponavljam, ono što Crnoj Gori nedostaje je solidna opozicija, proustavna opozicija.

DN: Kako gledate na potez Đukanovića da otvori svoju vladu i za opozicionare uoču oktobarskih parlamentarnih izbora?

SERVER: Mudar potez. Ako se mogu ostvariti izbori koje niko neće dovesti u pitanje, to je mudar potez. Imamo primjere u ostalim balkanskim državama, u Makedoniji, ili na Kosovu, gdje je to izmaklo kontroli. Čak i u Srbiji postoje određene sumnje u čistoću izbornog procesa. Ono što je najbitnije i veoma važno je omogućiti ljudima da budu sigurni u slobodne i fer izbore.

DN: Kako, inače, ocjenjujete izborni sistem u Crnoj Gori?

SERVER: Ne postoji savršen sistem. Čak i u Americi, recimo, predsjednički izbori se održavaju po posebnim pravilima u svakoj državi. U nekim državama je tehnologija koja se koristi na izborima veoma primitivna, a Amerikanci čak nemaju ni lične karte kao vi ovdje, tako da postoje sumnje čak i u američki izborni sistem. Potrebno je svesti te sumnje na što manju mjeru, a to se sad čini u Crnoj Gori.

Protesti u Podgorici bili uz rusku logistiku

DN: Opozicija je nedavno organizovala i proteste, tražeći smjenu Đukanovića bez izbora. Kako to ocjenjujete?

SERVER: Protesti su sastavni dio svakog demokratskog sistema. Normalno je da se u demokratijama dešavaju i protesti, ali mirni protesti. Država uvijek ima pravo da suzbije nasilne proteste. Mislim da se u tom smislu ništa vanredno nije dešavalo u Crnoj Gori.

DN: Za ove proteste, međutim, karakteristično je da su imali i podršku iz inostranstva...

SERVER: Moj utisak je, iz razgovora sa ljudima koji su bili upućeni, da nije riječ o nekoj neodređenoj podršci sa strane, već konkretno ruskoj logistici protestantima u Crnoj Gori. Rusija koja se nije opirala ulasku Albanije, Slovenije i Hrvatske u NATO, promijenila je svoj stav i sada pokušava da zaustavi bilo kakvo širenje NATO-a.

DN: Kakvi su efekti takvog djelovanja?

SERVER: Na taj način, u stvari, Rusija najbolje pokazuje ljudima na Balkanu, u Ukrajini ili Gruziji zašto im je zaista potrebno članstvo u NATO. Taj ruski pritisak je zapravo veoma kontraproduktivan u praksi.

Ako pobijedi Donald Tramp možete imati problema

DN: Možete li, kao ekspert, procijeniti kad će biti dovršen proces ratifikacije sporazuma o prijemu Crne Gore u NATO?

SERVER: Biće potrebno godinu, ili nešto više, kada je u pitanju ta ratifikacija. U Varšavi će se desiti potvrda članstva, ali ratifikacija će ići malo sporije. Po mom mišljenju, najveći problem potencijalno mogu biti SAD, ako Tramp postane predsjednik, jer on je izrazio veliku rezervu po pitanju širenja NATO. Znate, veoma je teško dobiti dvotrećinsku podršku u Senatu, pogotovo ako imate predsjednika koji to ne želi. Zato ne isključujem mogućnost da će Tramp, ako pobijedi, odugovlačiti ratifikaciju tog sporazuma sa Crnom Gorom. Za Crnu Goru je zato veoma važno ko će biti izabran za predsjednika SAD, makar kad je u pitanju ova ratifikacija. Jer, Hilari Klinton je mnogo privrženija i posvećenija savezništvu i Balkanu kao regionu.

Ni mi u Americi još nijesmo iskorijenili korupciju

DN: Kako gledate na procese vezane za korupciju u Crnoj Gori?

SERVER: Istina, ponekad na Balkanu postoji prilična nelagoda kada su u pitanju ovi procesi protiv korupcije u Crnoj Gori, pa i na Balkanu u cjelini. Smatra se, naime, da ako postoje takvi istražni i sudski procesi, kako je to znak da je sistem korumpiran. No, ja uvijek podsjećam da i mi u Americi imamo svake godine tri ili četiri procesa za korupciju protiv kongresmena. To je dobro, jer ti procesi pokazuju u određenom smislu zrelost sistema i države. Zato kažem Crna Gora je nezavisna tek deset, a mi smo nezavisni više od 240 godina, pa još nijesmo završili proces obračuna za korupcijom.

 Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika