Društvo

Studenti oduševili na takmičenju EBEC

Prvo regionalno studentsko inženjersko takmičenja EBEC Balkan na kom je učestvovalo 48 takmičara iz regiona, pobjednika lokalnih rundi EBEC takmičenja iz Beograda, Novog Sada, Niša, Mostara, Skoplja i Podgorice, održano je juče i danas u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore.
Studenti oduševili na takmičenju EBEC
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako objašnjavaju iz Udruženja evropskih studenata tehnike UEST, studenti su se nadmetali u dvije kategorije: timskom dizajnu i studiji slučaja. Timski dizajn podrazumijevao je rješavanje nekog inženjerskog problema konstruisanjem fizičke sprave koja vrši zadatu funkciju (dizalica, katapult, letjelica...). Takmičari u timskom dizajnu su radili na svome RC katapultu.

Preciznije, objašnjavaju oni, njihov zadatak je bio da od dobijenog materijala naprave katapult koji će imati automatski sistem ispaljivanja, dok su dodatne poene mogli osvojiti na automatskom sistemu punjenja i rotiranja. Automatizam ovih sistema postizali su koristeći servo motore kao i RC stanice, koji su im  bili na raspolaganju.

Takmičenje u kategoriji studija slučaja podijeljeno je u dva dijela - juče, organizovano je se u saradnji sa Glavnim gradom, a danas, drugog dana takmičenja, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tačnije Inovaciono - preduzetničkim centrom Tehnopolis. Na zadatim studijama slučaja radilo je 6 timova i to iz Beograda, Novog Sada, Niša, Skoplja, Mostara i Podgorice.

“U studiji slučaja 1 takmičari su imali zadatak da zamisle situaciju da su oni na čelu kompanije koja se bavi proizvodnjom flaširane vode. Kompanija je nova na tržištu pa je stoga, trebalo osmisliti originalan naziv proizvoda, upečatljiv logo, ambalažu, kao i lanac proizvoda kojima bi se razlikovali od drugih. Od njih se tražilo i da osmisle marketing kampanju i način na koji bi svoje proizvode plasirali na tržište.

U studiji slučaja 2, koja se odnosila na Tehnopolis, zadatak timova bio je da na zemljištu koje su dobili u nasljedstvo kreiraju sopstveni biznis uz pomoć svega onoga što im Tehnopolis može ponuditi, a to je: Infrastrukturna podrška, konsalting, trening i inkubaciona podrška, laboratorije za ispitivanje mliječnih proizvoda i zemljista, data centar, kao i beskamatne kreditne linije Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore”, objašnjavaju iz UEST-a.

Rješenja takmičara u obje studije slučaja ocjenjivao je tročlani stručni žiri.

Danas je Ministarstvo nauke u saradnji sa EBEC-om, u prostorijama Sportskog i kulturnog centra UCG, organizovalo radionicu na temu startup-ova i preduzetništva među mladima.

Prezentacije o start up - ovima održali su Dražen Žujović, ispred TourViaMe i Đuro Stojanović i Blažo Crvenica ispred Budo Finder-a, prvih uspješnih start-up priča u Crnoj Gori, kao i Ratko Bataković, direktor Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis, iz Nikšića, koji je studentima predstavio aktivnosti i mogućnosti koje Tehnopolis nudi i upoznao ih sa djelatnostima ovog centra čije otvaranje je najavljeno za septembar, a javni poziv za buduće stanare prvog inovaciono-preduzetničkog centra u Crnoj Gori je u toku.

Sjutra za 11 časova planirano je proglašenje pobjednika u svim navedenim kategorijama, čime će biti završeno regionalno studentsko takmičenje EBEC Balkan 2016, održano ove godine po prvi put u Podgorici.

Portal Analitika