Svijet

Kanada: Požar bi mogao da traje mjesecima

Požar koji sedam dana bijesni u Kanadi zahvatio je dvostruko veću teritoriju, a zvaničnici strahuju da bi vatrena stihija mogla trajati mjesecima, upozorivši da je situacija u tom regionu Alberte poznatom po naftnom pijesku nepredvidiva i opasna.
Kanada: Požar bi mogao da traje mjesecima
Portal AnalitikaIzvor

"Požar je i dalje velikih razmjera i izvan je kontrole", rekao je ministar za javnu bezbjednost Ralf Gudejl.

Vlasti navode da za sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj koji je direktno povezan sa požarom.

Usled vetrova, požar se kasno sinoć proširio istočno od grada Fort Mekmari u kojem je izbio u prošlu nedjelju, a skoro svih 25 hiljada ljudi koji su ostali zarobljeni na sjevernim obodima konačno su napustili grad, avionom ili u konvojima vozila.

U Fort Mekmari, koji se nalazi u središtu područja naftnog pijeska u Kanade, gdje je vatra progutala 1,6 hiljada kuća i drugih objekata, evakuisano je više od 80 hiljada osoba.

Niska vlažnost, visoke temperature koje dostižu 30 Celzijusovih stepeni i jaki vetrovi jačine od 40 kilometara na sat po šumama i šipražju osušenim usljed dvomjesečne suše raspiruju plamen.

Kanadski zvaničnici strahuju da će se sa vatrenom stihijom boriti mjesecima, navodi AP.

Vlada u Alberti je saopštila da će obiman požar koji je izbio u toj provinciji danas zahvatiti više od 200 hiljada hektara i da će nastaviti da se širi usled vremenskih uslova.

Direktor Vatrogasne službe u Alberti Čed Morison rekao je da je jedina dobra vest to što vjetar širi požar dalje od Fort Mekmarija i postrojenja za proizvodnju nafte.

Portal Analitika