Društvo

Uskoro tender za adaptaciju Cetinjske pećine: Na korak do novog svetilišta

Narednih dana očekuje se raspisivanje tendera za izbor izvođača radova na adaptaciji Cetinjske pećine u kojoj će biti smještena ikona Filermosa, a nakon toga slijedi i početak radova, najavio je za Pobjedu gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.
Uskoro tender za adaptaciju Cetinjske pećine: Na korak do novog svetilišta
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazao, investicija za rekonstrukciju gornjeg dijela pećine sa enterijerom i atrijumom u kome će biti smještena ikona, uključujući sve inženjerskogeološke, hidrološke i geotehničke radove, kao i kompletnu rekonstrukciju, procijenjena je na skoro dva miliona eura.

Izrada studije kojom se trajno i uspješno rješava problem podzemnih voda, dodao je on, koštala je 150 hiljada eura, za šta je sredstva obezbijedio glavni grad, kao podršku projektu i Cetinju.

"Nepotrebne su navodne zabrinutosti za ikonu da će ona bitismještena u pećini u kojoj, kako pojedinci kažu, nije riješen problem izbijanja podzemnih voda, koji je bio aktuelan 1986. godine. Mislim da je to pokušaj ponovne opstrukcije i projekta i onoga što Cetinju daje izuzetnu šansu za ubrzani razvoj grada. Realizacijom ovog i još nekoliko projekata koje smo pokrenuli, Cetinje može postati ne samo jedan od vodećih turističkih centara Crne Gore, već i ovog dijela Evrope", kazao Bogdanović.

Kako je predviđeno, nakon svih geoloških istraživanja, dvorana u kojoj će biti izložena ikona Filermosa nalaziće se u gornjem dijelu tunela pećine, kako bi se izbjegla opasnost od podzemnih voda i odrona. Planirano je zatim da se postavljanjem dvije brane na vještačkom tunelu, koji je formiran tokom katastrofalne poplave Cetinja 1986. godine obezbijedi da atmosferske padavine otiču ispod same dvorane i tunela i oticati u cetinjsko polje.

Iako se nalazi u pećini i nije vidljiva spolja, dvorana ima prirodne bunare kroz koje prolazi svjetlost, pa je predviđena postavka kao i samo mjesto na kom će se nalaziti ikona usklađeno sa tomprirodnom svjetlošću.

Novo svetilište arhitektonski je osmišljeno tako da se dobije podzemna građevina. Njen glavni volumen se oslanja na stijenu i predstavlja dopunu i nadogradnju njenog prirodnog izgleda. Radi se o putovanju koje vodi od tame pećine do otkrivanja i kontemplacije. Visina prostorije je 12 metara, a ikona Bogorodice Filermose je okrenuta ka istoku.

Prednost ovog ambicioznog projekta za Cetinje je vraćanje dimenzije duhovnosti i posvećenosti kroz događaj međunarodnog značaja. Očekuje se da će ovo povećati godišnji broj turista na Cetinju za 40 do 60.000.

Projekat izmiještanja jedne od najvećih hrišćanskih relikvija postavlja grad u centar duhovnog putovanja, koje podsjeća na putovanje svete ikone vjekovima. To je posebno mjesto za okupljanje, susrete i zajedništvo, koje definiše identitet na osnovu zajedničke i višeznačne istorije.

Prednost ovog ambicioznog projekta za Cetinje predstavlja vraćanje dimenzije duhovnosti i posvećenosti, koja ima međunarodni značaj. Riječ struke Stručni tim geologa, arhitekata, inženjera i drugih eksperata iz Italije i Francuske, ali i Crne Gore boravio je na Cetinju i nakon detaljne analize stanja pećine, izradio je projekat njene rekonstrukcije i revitalizacije.

Prethodila je izrada geološke studije, koja podrazumijeva analizu mehanike stijena i strukturnih uslova i stijenske mase pećine prema projektnom zadatku, za koji je raspisan međunarodni tender. Autor idejnog rješanja projekta izmiještanja je Kristijano Benzoni, predstavnik arhitektonskog biroa koji čine studio "Brusa Pasque & REV Architecture Paris" i studio "Marco Verdina".

On je svojevremeno kazao da ikona Filermosa predstavlja istorijsko i duhovno nasljeđe od suštinskog značaja za Crnu Goru, a da je Cetinje konačno ishodište dugog istorijskog putovanja čuvene ikone.

"Ovo mitsko mjesto je namijenjeno da sačuva njenu poruku, da je otkrije svojoj zemlji, Evropi i svijetu. Predloženo ahitektonsko rješenje ima za cilj podsticanje tog procesa otvaranja i obnove čiji su simboli Filermosa i Cetinje. Riječ je o projektu gostoprimstva koji se duboko identifikuje sa mjestom, njegovim bojama, svjetlošću, kamenom, koji se postavlja u srce samog Cetinja", ocijenio je Benzoni.

Prema njegovim riječima, za ovaj projekat nije moglo biti odabrano bolje mjesto.

"Cetinje je kulturna prijestonica zemlje koja je predstavljala istorijsku prethodnicu ekumenizma i susreta među religijama", kazao je Benzoni.

Oprečna su mišljenja u domaćoj javnosti da li ikonu Bogorodice Filermose, danas smještenu u Plavoj kapeli u Narodnom muzeju Crne Gore, treba izmještati u Cetinjsku pećinu. Sa druge strane brojni inostrani stručnjaci ovaj projekat ocijenili su jednoglasno kao "intrigantnu misteriju, punu magije, emocija i gostoprimstva u srcu Cetinja".

Pobjeda, foto: cavebiology.net

Portal Analitika