Svijet

Novi dokazi da su Rusi oborili MH17

Holandski Odbor za bezbjednost u oktobru prošle godine sopštio je da je avion komapanije "Malezija erlajns" na letu MH17 uništila raketa iz sistema BUK ispaljena sa zemlje. Grupa novinara iz organizacije "Bellingcat" došla je i do prvog dokaza da je ta tvrdnja možda tačna.
Novi dokazi da su Rusi oborili MH17
Portal AnalitikaIzvor

Holandska istraga utvrdila je da je avion Malezija erlajnsa oborio projektil lansiran iz BUK-a ruske proizvodnje ispaljen sa teritorija koju su držali pobunjenici u Ukrajini. Istragu je Moskva ocijenila kao "očigledan pokušaj da se izvlače pogrešni zaključci i iznose politika viđenja".

Nova saznanja još jednom su povezala Moskvu sa nesrećom u kojoj je poginulo svih 298 putnika i članova posade, a najviše žrtava, njih 193, bilo je iz Holandije.

Grupa novinara iz organizacije "Bellingcat", upoređivanjem detalja sa fotografije na kojoj se nalazi BUK snimljen u Ukrajini, došli su do zaključka da je baš iz tog vozila, koje nosi oznaku 323 isplaljena raketa koja je oborila MH17.

Buk je prvo idnetifikovan kao 3x2, s tim što je "x" bilo obeležje za brojku koju istraživači nisu mogli da vide na prvim snimcima. Istraživači su upoređivali snimke da bi otkrili koji je to broj nedostajao i prema njemu idnetifikovali vozilo.

"Ruski BUK TELAR serijski broj 332 iz 53. antiraketne brigade smještene u Kursku snimljen je u istočnoj Ukrajini. Taj konkretan BUK, prethodno idnetifikovan kao Buk 3x2, snimljen je kako se kreće u pravcu teritorije sa koje su holandski istražitelji utvrdili da je pogođen avion MH17", piše u izvještaju "Bellingcat".

Izvještaj tima koji je predvodio britanski novinar Eliot Higings otkriva i da je BUK snimljen tri sata prije pada aviona, a potom još jednom nakon pada aviona i to u Luganjsku koji je bio pod kontrolom pobunjenika. Na snimku nastalom nakon pada, jedna raketa nedostaje. Na osnovu snimaka i fotografija, tim Eliot Higings, uspio je da rekonstruiše vrijeme i rutu kretanja BUK-a.

Ovaj izvještaj oslanja se na izveštaj iz novembra 2014. godine u kome se navodi da ruska vojska snabdjevala pobunjenike BUK raketnim sistemom i da su za pad aviona najvjerovatnije krivi pobunjenici. U izvještaju upotrebljeni su i izvještaji iz medija i sadržaj sa društvenih mreža, kao i satelitski snimci i izjave očevidica.

 

Portal Analitika