NATO

Pejanović Đurišić: Odlična saradnja sa partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama

Tokom „To Be Secure“ Foruma u Budvi, ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić imala je niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima partnerskih zemalja i međunarodnih organizacija.
Pejanović Đurišić: Odlična saradnja sa partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama
Portal AnalitikaIzvor

Pejanović Đurišić sastala se sa zamjenikom generalnog sekretara NATO, Aleksandrom Veršbouom. Tom prilikom su istaknuti rezultati ostvareni implementacijom reformi u crnogorskom sistemu odbrane, kao i u ostalim ključnim oblastima od značaja za buduće članstvo u NATO. Veršbou je izrazio uvjerenje da će proces ratifikacije u zemljama članicama, nakon potpisivanja Protokola o pristupanju, biti realizovan u što skorijem periodu. Ministar Pejanović Đurišić istakla je da će članstvom u NATO Crna Gora, prvenstveno, nastavati da afirmiše vrijednosti na kojima je zasnovana NATO Alijansa, te posvećeno raditi na daljim reformama i modernizaciji crnogorskog sistema odbrane u skladu sa standardima kolektivne bezbjednosti.

Takođe, ministar Pejanović Đurišić imala je bilateralni susret sa podpredsjednikom Odbora za odbranu i bezbjednost Parlamenta SR Njemačke i članom Parlamentarne Skupštine NATO-a, dr. Karl Lamers-om. Sagovornici su istakli da je saradnja Crne Gore i SR Njemačke u domenu odbrane veoma sadržajna i kvalitetna, te izrazili spremnost i očekivanje da se ona intenzivira u budućem periodu. Istakli su značaj zajedničkih projekata koje sprovode dva ministarstva, kao i podršku SR Njemačke u reformama sektora odbrane. Imajući u vidu predstojeće aktivnosti koje proizilaze iz integraciona agende, dr. Lamers je naglasio da očekuje da će Njemačka i ostale partnerske zemlje posebnu pažnju posvetiti značaju ubrzanja procedure ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO.

Portal Analitika